Маринела Нинева спечели с рекорд „Витоша моята планина 2019“

Пет признака, че сте срещнали някого от минал живот

ГЕРБ: В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите

Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

Тропическата буря „Имелда“ взе пет жертви в Тексас

Тръмп взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран

Паника в Карлскрон след убийството на български студент Извършителят все още е на свобода

Бърз влак от София за Свиленград престоя в гара Искър заради повреда в скоростомера на локомотива

Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

Адвокат Марковски: При умишлено убийство не трябва да има съкратено съдебно следствие

Най-много големи къщи вдигат в София-област

Най-много големи къщи и апартаменти с 5 и повече стаи са изградени в София-област.

Най-масова е стоманобетонната конструкция

Варна е лидер по жилища, които излизат на пазара

Най-много големи къщи и апартаменти с 5 и повече стаи са изградени в София-област, сочат данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2019 г. За периода в София-област са въведени в експлоатация 41 жилища с 5 и повече стаи, като в самата София-столица на пазара са излезли още 10 такива големи къщи и апартаменти. На второ място с 34 новопостроени големи жилища се нарежда Варна. Бургас е на трето място с 32 нови големи жилища. Пловдив остава на четвърто място с 19, а челната петица се допълва от Враца с 13 жилища. Така столицата остава чак на шесто място, като 8 от новите големи жилища са с 5 стаи и само 2 са с 6 и повече стаи.

Като цяло най-много нови жилища излизат на пазара край морето. А лидер е област Варна с 537 въведени в експлоатация нови жилища през тримесечието. На второ място е област Пловдив, където новите апартаменти и къщи са 408. На трето място в класацията се нарежда област Бургас като построените нови домове там са 350. На четвърто и пето място изненадващо се изказват Стара Загора и Хасково, съответно със 170 и 161 жилища, които са въведени в експлоатация през тримесечието. София-град остава чак на шесто място със 145 нови жилища, което е над три пъти по-малко отколкото във Варна. Сериозна строителна дейност се развива и в област Кърджали, където новите жилища са 112. Там обаче финансовите възможности на хората явно са по-малки – всички нови домове са най-много с 4 стаи и няма нито един с 5 или 6.

В южната част на страната се строи много повече от северната, сочат данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са 79, а в Северния централен район – 100. Докато само в Южния централен район новите домове са 725, което е над четири пъти повече от двата северни района взети заедно.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят апартаменти с повече стаи. Затова през тримесечието завършените тристайни жилища са 931 и изпреварват досегашните фаворити – двустайните, които са 862. Тристайните жилища са 38% от всички излезли на пазара, а двустайните имат дял от 35,1%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 267 и значително изпреварват едностайните, които са само 192.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие е 635, а новопостроените жилища в тях са 2453. На годишна база сградите са с 65 повече, или с 11,4%, а жилищата в тях се увеличават с 918, или с 59,8%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 77,2%, с тухлена – 19,7%, с друга – 1,9%, а с панелна – 1,2%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (73,9%), следвани от жилищните кооперации (16,5%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи, жилищните блокове и сградите от смесен тип, докато броят на новопостроените вили намалява.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 208,6 хил. кв.м, или с 40,9% повече в сравнение със същия период на предходната година, а жилищната площ се увеличава с 36,9% до 149 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 96,4 кв. м на 85 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно ново жилище е регистрирана в областите Шумен – 184,8 кв. м, и Габрово – 174 кв. м, а най-малка – в областите Силистра – 20,7 кв. м, и Благоевград – 37,3 кв. метра.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.