Най-много големи къщи изграждат в София

Най-голям е делът на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации

Столицата е на първо място и по жилища, които излизат на пазара

Двустайните са предпочитани

Най-масова е стоманобетонната конструкция

Най-много големи еднофамилни къщи и апартаменти с 5 и повече стаи са изградени в София, показват данни на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2020 г. За периода в столицата са въведени в експлоатация 68 жилища с поне 5 стаи. На второ място е област Пловдив, където на пазара са излезли 51 големи къщи и апартаменти. Бургас е на трето място с 45 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация. Четвъртата позиция е за Варна с 42 нови големи жилища. Челната петица се допълва от София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 23.

На шесто място в класацията е област Сливен с 12 нови големи къщи и апартаменти. На седмо място е област Благоевград, където за едно тримесечие са въведени в експлоатация 10 такива жилища. Във всички останали области в страната завършените жилища с поне 5 стаи са по-малко от пръстите на двете ръце.

София е лидер и по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В София за три месеца в експлоатация са въведени 1058 апартаменти и къщи. На второ и трето място са областите Пловдив и Варна, където са завършени съответно 820 и 659 жилища.

Челната петица се допълва от Бургас и Благоевград, съответно с 492 и 182 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са областите Русе (154), Стара Загора (152), Пазарджик (145), София-област и Шуман (с по 113 нови жилища). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието въобще не са въведени в експлоатация нови жилища, а в областите Смолян и Силистра те са съответно 9 и 11 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 96, а в Северния централен район - 257. Докато само в Южния централен район новите домове са 1033, което е с 192% повече от двата северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1401 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1770, като те продължават да са фаворит на пазара. Двустайните жилища са 40,2% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1499 и имат дял от 34,1%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 415 и изпреварват едностайните, които са 385.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е 969, а новопостроените жилища в тях са 4401. На годишна база сградите са с 32 повече, или с 3,4%, а жилищата в тях се увеличават с 220, или с 5,3%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 77%, с тухлена – 19%, с друга – 3,8%, а с панелна – 0,2%.  Най-голям е делът на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (19,3%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи, жилищни блокове и вили.

Общата полезна площ на всички новопостроените жилища през тримесечието е 424,1 хил. кв.м, или с 8,2% повече в сравнение със същия период на предходната година, а жилищната площ се увеличава с 12,7% и достига 327,7 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 93,7 кв.м на 96,4 кв.м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Габрово – 196,6 кв.м, и Смолян – 161,7 кв.м, а най-малка - в областите Варна - 72 кв.м, и Пазарджик – 74,2 кв. метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти