Най-старият автомобил в движение

Benz Viktoria от 1894 г. е тунингован до 6 конски сили

Най-старата оригинално запазена кола в света се намира в германския град Епщайн в провинция Саксония и продължава да се движи. Това е произведен през 1894 г. модел Benz Viktoria, който днес е собственост на 83-годишния колекционер Карл-Хайнц Рекопф.

От тази пролет вековният Benz има регистрационни табели, с които може да излиза по улиците при специални условия и обучен водач. Задължително е времето да е хубаво и светло, защото спирачките са слаби, а единствените светлини са от восъчни свещи. Подаването на сигнал за завой се извършва с размахване на червена палка от водача.

Въпреки напредналата си възраст, колата се намира в чудесно състояние. Някога тя е купена като нова за 3800 златни марки и е сменяла собствениците си само веднъж. Първият купувач си взел и една конска каруца като застраховка, ако Benz-ът не може да му свърши работа. По автомобила са подменени боята, гумите и дървените колела. Още през 1901 г. автомобилът е тунингован, като оригиналният 2,0-литров двигател с един цилиндър и мощност 4 к.с. е сменен с по-голям 3,0-литров мотор с мощност 6 к.с. И двата агрегата са на Benz, като тягата им се прехвърля на задните колела с верига през 2-степенна трансмисия. Максималната скорост на движение е 30 км/ч на равен участък, като за целта двигателят трябва да постигне предела си от 500 оборота в минута. В нормален работен режим оборотите са в диапазона 100-200.

На този Benz Viktoria е издадена първата известна глоба за превишена скорост. На 16 март 1895 г. кметът на града е издал заповед за финансово санкциониране със сумата от 3 марки на собственика, който с високата скорост застрашавал реда по улиците.

Коментари

Задължително поле