Най-търсени са предучилищните и начални педагози

Над 250 преподаватели от цялата страна участваха във форума на СБУ, посветен на извънкласните дейности в предучилищното и училищното образование.

В навечерието на новата учебна година в страната има най-много свободни места за предучилищни и начални учители. Това съобщи в Камчия просветният министър Красимир Вълчев, който бе патрон и гост на семинар на Синдиката на българските учители, посветен на извънкласните дейности в системата на предучилищното и училищното образование.

"Традиционно има дефицит на преподаватели по информационни технологии и английски език, а в последните години и на учители по математика, физика и химия. Затова в тези професионални направления ще направим приема безплатен, държавата ще го финансира, ще има стимули и с допълнителни стипендии", каза министърът.

Той бе категоричен, че въпреки недостига на кадри системата ще бъде обезпечена за 15 септември. Проблемът обаче ще се задълбочи през следващите 10 г., тъй като ежегодно между 3500 и 4000 учители навлизат в пенсионна възраст. Само около 3,5% остават на работа, а колегите им до 35 г. в момента са 14-15%. Тази година в страната се ремонтират 1000 училища.

"В около 50 от тях реконструкциите ще продължат и след първия школски звънец", допълни министърът. Той отчете, че за последните 2 г. в училищата са записани допълнително над 40 000 деца, а броят на отпадналите е намалял близо два пъти.

"Приобщаването на подрастващите към образователната система остава приоритет на МОН", подчерта Вълчев.

Коментари

Задължително поле