Най-хубавият подарък

Porsche 911 Speedster е концепт, който може да бъде произведен в малка серия

22-1-6kol

Най-хубавите подаръци за рожден ден човек си прави най-често сам. Автомобилната компания Porsche – също. По случай 70-ата годишнина от създаването си култовият производител на спортни коли си подари нов модел 911 Speedster, който на този етап е само концепт, но още догодина може да влезе в серийно производство. Автомобилът носи най-добрите качества от класическото Porsche в съзнанието на ценителите – атмосферен двигател, ръчна скоростна кутия и открита каросерия. Истинска машина за шофиране от доброто старо време – без климатична инсталация, лек механичен гюрук и двуцветна лакировка в сребристо и бяло като на състезателните модели от близкото минало. Надписи на вратите показват, че моделът маркира 70-ия рожден ден на Porsche. Джантите са в ретро стил, но с диаметър 21 инча и централно закрепване.

Концептът 911 Speedster напомня първия автомобил на марката. Тя се ражда и влиза в моторните спортове на 8 юни 1948 г. с дебюта на конструирания от Фердинанд (Фери) Порше модел Porsche 356 със задно разположен двигател и задно предаване. Това е предшественикът на първото поколение Porsche 911. Юбилейният 911 Speedster също разчита на разработките от състезателния отдел на компанията и задвижването е взаимствано от съвременните GT модели. Рамката на челното стъкло е скъсена, а размерът на страничните прозорци е намален в сравнение с актуалното кабрио Porsche 911. Подвижният мек покрив е много компактен и се поставя на ръка само при нужда. При изработването на каросерията са използвани леки материали като карбон и алуминий. В кокпита липсват навигационна система и радио, както и модерна телематика, но атмосферата остава луксозна. Елегантните карбонови седалки са тапицирани с кафява анилинова кожа.

22-2-6kol

За шаси на Porsche 911 Speedster е използвана платформата на Porsche 911 GT3, а двигателят е взаимстван от Porsche 911 GT3 RS. Зад водача и пътника работи чудовищен мотор 6-цилиндров боксеров мотор с атмосферно пълнене. Той се развърта до 9000 оборота, като произвежда мощност над 500 конски сили и подобаващ звук. Тягата се предава на задните колела през 6-степенна трансмисия с ръчно превключване, която също е копирана от GT моделите.

През следващите месеци в Porsche ще вземат решение дали ще пуснат малка серия 911 Speedster, която ще увенчае актуалната гама на Porsche 911. Култовият модел е в края на жизнения си цикъл и в началото на 2019 г. се очаква да се появи новата генерация.

Коментари

Задължително поле