Намериха тялото на 14-годишното момиче, което се удави във Варна

Бурното море взе първа за този сезон жертва на охраняем плаж във Варна. Безжизненото тяло на 14-годишно момиче изплува в сряда малко преди 11 часа до брега на Рибарския плаж.

Детето изчезна 17 часа по-рано и без успех бе търсено о т спасители и водолази на ВМС. Във вторник следобед момичето отишло на Централния плаж със свои приятели от кв. Владиславово. Нямали възрастен придружител. Въпреки червения флаг и високите вълни, около 17,30 ч тийнейджърите решили да се разхладят. Мощните талази обаче повлекли девойчето и момче от компанията. Спасителите успели да извлекат на сушата момчето, но докато се върнат, нямало и следа от бедстващото момиче.

До падането на нощта завързани с въжета заради бурното море спасителни екипи претърсваха без успех района около Калните бани. Той е известен като една от опасните точки по варненското крайбрежие, защото често се образуват дънни ями.

В сряда сутринта въпреки силното подводно течение операцията бе подновена с участието на водолазен лекар и психолог. 15 водолази от Аварийно-спасителния отряд на ВМС претърсиха района на дълбочина до 50 м. Акцията бе прекратена, след като плажуващи подадоха сигнал, че са забелязали тялото на момичето на около 500 метра на север.

При вълнение от 3-4 бала по варненските плажове, в курортите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци в сряда флагът остана червен. "На градските ивици почти няма нарушители, след като пристигнаха униформени и военни. Но на неохраняемите буни на север бурното море гъмжи от народ", коментира пред "Труд" д-р Иван Иванов, шеф на плажните медици.

Той добави, че сутринта колегите му са помагали на дете с пукната глава на Южния плаж, но водни инциденти не са регистрирани. "Глас не ни остана да викаме на неразумни хора да излизат от водата. Сред нарушителите има възрастни хора и деца без надзор, но няма как да ги санкционираме", оплакаха се претоварените спасители. Те предупредиха, че само на 2-3 метра от брега на много места вълните са изкопали дълбоки дънни ями и дори търсенето на прохлада на плиткото е много опасно.

Коментари

Задължително поле