Нападател на баба поиска обезщетение за тесен арест

Снимка: Архив

От желани 42 000 лв. му присъдиха 350 лв.

Рецидивистът Евгени Иванов /26г./ поиска 42 000 лв. обезщетение за унизителни условия в бившия арест в Шумен, магистрати му присъдиха едва 350 лв. Решението е на Административен съд-Шумен и ако не е доволен крадецът, който в момента е в затвора в Ловеч, може да го обжалва пред Върховен административен съд.

Евгени претендира, че е бил в условия под човешкото достойнство за времето от 12 март до 24 юли 2014 г. или 135 дни. Тогава го арестували за кражби, а сега е в затвора за нападение на старица.

През цялото време през 2014 г. престоял в килия номер N5, която била с три легла и непрекъснато запълнен капацитет. Претендира, че не е имал достъп до светлина, чист въздух, в килията нямало сервизно помещение, до общата тоалетна го изкарвали, когато има възможност.

За да проучат условията, магистрати поискали скица на килията и установили, че тя е с площ 6,30 кв.м. Така заключили, че наистина е нарушено изискването за 4 кв.м. жизнена площ на човек. Липсвала течаща вода и тоалетна, нямало и каре за ежедневни разходки, пише в решението на съда. Не отговаря на истината обаче, претенцията за липса на светлина, защото имало неотваряем прозорец.

Магистрати са установили, че недобрите условия не са довели до влошаване здравето на арестанта. Условията обаче, "не позволяват на ищеца спокойно биологично съществуване и те биха произвели негативните, емоционални преживявания, които ищецът твърди, че е преживял и обосновават извод за наличие на унизително отнасяне". Съдът оценява претърпените вреди на 350 лв. или по 2,59 лв. за ден престой, които трябва да бъдат заплатени от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"-София.

Макар и млад Евгени има зад гърба си дълго престъпно досие. В момента е зад решетките за нощно нападение на 91-годишната баба Калина от с. Имренчево. През лятото на 2017 г. със съучастник отмъкнаха 190 лв., като пориха дюшек и възглавници.

Коментари

Задължително поле