Наркодилър се заключил във вила и опитал да изгори дрога в печка

Снимка: Архив

При спецоперация в Горна Оряховица са иззети марихуана, амфетамин и метамфетамин

Полицейската операция за противодействие на разпространението на наркотични вещества на територията на РУ – Горна Оряховица е започнала още в петък следобед и е продължила до ранните сутрешни часове в събота. В хода й е спрян за проверка лек автомобил «Опел Тигра», управляван от 36-годишен местен жител, регистриран за кражби. В колата пътувал и 23-годишен негов съгражданин. Полицейските служители забелязали, че той пуснал зад седалката на водача плик, в който е установено, че има около 2 г тревиста маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана. Последвало задържането на двамата мъже и образуване на досъдебно производство по случая. 23-годишният е привлечен, като обвиняем, а пред униформените шофьорът признал, че е закупил дрогата от 39-годишен от Горна Оряховица, осъждан за престъпления, свързани с наркотици. Криминалистите бързо установили адреса на който рецидивиста – имот в местността «Под арбанашко бърдо».

При вида на униформените той се заключил в жилището и отказал да изпълни полицейско разпореждане да отвори вратата. След предприети професионални действия криминалистите проникнали в жилището и задържали стопанина. Установили, че е опитал да изгори в печката пакет със суха тревиста маса. Общото количество на намерената и иззета дрога е 20 грама марихуана и 8 грама метамфетамин. След 24-часовото полицейско задържане, с разпореждане на прокуратурата мярката му за задържане е удължена до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

В района около алеята за хижа «Божур» в Горна Оряховица полицейски екипи изврършили проверка на лек автомобил «Опел Корса», управляван от 18-годишна местна жителка. На предната седалка на колата полицейските служители намерили пликче с около 0,5 грама амфетамин, дамата е задържана, а по случая - образувано бързо производство. В хода на полицейска операция бил засечен и 36-годишен от Лясковец, регистриран за разпространение на наркотични вещества. От него е иззета кутия от сладолед, в която имало 15 грама марихуана. Пред униформените той признал, че е закупил дрогата от 39-годишния рецидивист. По случая е започнато бързо производство. 29-годишен от Горна Оряховица също попаднал в полезрението на криминалистите. Той бил задържан в жилищен блок в кв. «Пролет», докато предлагал на двама свои клиенти близо 30 г марихуана. Той бил задържан, а по случая - образувано бързо производство.

Действията по документирането на престъпната дейност на задържаните продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Горна Оряховица и Окръжна прокуратура – Велико Търново.

Районната прокуратура в Горна Оряховица задържа за 72 часа и внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Н.Н., който държал наркотични вещества в имот в местността «Под арбанашко бърдо». Арестуваният е осъждан за държане на наркотични вещества, с влязла в сила присъда от пет месеца условно с 3 години изпитателен срок.

"Деянието, предмет на настоящето обвинение е извършено в изпитателният срок на предходното осъждане на дееца. За извършеното престъпление, законът предвижда наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба в размер от 2 000 лв. до 10 000 лева", поясниха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Деянието е разкрито във връзка с проведена мащабна полицейска акция на криминалистите от РУ – Горна Оряховица срещу наркоразпространението, в петък и събота.

След докладване на случаят,  Районна прокуратура – Горна Оряховица е внесла незабавно искания за одобрение на извършване на процесуалноследствени действия  - претърсване, изземване и оглед. В събота са проведени разпити пред съдия  на свидетели.

Под ръководството на Районна прокуратура – Горна Оряховица продължават действията по разследването.

Коментари

Задължително поле