НАСА: Последните 5 години са най-горещите, откакто водим статистика

Последните пет години са били най-горещите откакто се води статистика. Според доклад на НАСА, рекордното затопляне в няколко последователни години, неминуемо ще доведе и до природни катаклизми, каквито всъщност вече се случват, съобщи БНТ.

Арктически студове и рекордни горещини. Пожари, наводнения, унищожителни тропически бури. Природни катаклизми в различни точки на планетата, но пряко свързани с климатичните промени. 2016 година е най-горещата, откакто през 1850-а започва систематично да се измерват температурите. Средната температура миналата година, е с около 1 градус повече, в сравнение с тази от времето до Индустриалната епоха.

"С една дума - горещо е. По-горещо от всякога, а това ще доведе до покачване на нивото на Световния океан, наводнения, обилни снеговалежи, горещи вълни. Затоплянето ще промени цели екосистеми - от полюсите, до тропиците", каза Гавин Шмит, Институтa за космически изследвания към НАСА "Годдард". "Виновникът" отдавна е известен - човешката дейност, довела до повишени нива на въглеродните емисии.

globaltemps_agency_comparison_2018

"Планета, на която няма ледени шапки, а нивото на океаните е с 25 метра по-високо. Ако не искаме да ни се случи, трябва спешно да се откажем от употребата на невъзобновяеми енергийни източници и да спрем масовото изсичане на гори", каза Шмит.

Прогнозите за 2019-а далеч не са обнадеждаващи - само в първия месец от годината станахме свидетели на рекордни жеги в Австралия и ледена епоха в Северна Америка. През последните дни пък Австралия се бори с наводнения.

Коментари

Задължително поле