НАСА праща хора на Луната през 2024 г.

Снимка: Архив

Ще гради инфраструктура за бъдещи мисии до Марс

НАСА отново потвърди амбициозния си план да изпрати хора на Луната. Агенцията има намерение да осъществи желанието си през 2024 г., като на спътника на Земята ще стъпи не само мъж, но и първата жена.

Новата мисия се казва "Артемида" и е кръстена на гръцката богиня на Луната, съобщават от агенцията. Летателните апарати от програмата ще кацат на Южния полюс на спътника, а според НАСА проектът им ще бъде осъществен 4 години по-рано от предвиденото.

Агенцията обаче има и друга важна мисия. Джим Брайдънстин от НАСА споделя, че САЩ, както и други страни имат намерението да изградят инфраструктура на Луната. "Ясно е, че от години насам никой не праща луноходи само, за да събират камъни. Затова Америка трябва да има силно присъствие там", споделя той пред CBS.

От НАСА потвърдиха и в Туитър, че имат желанието да изградят стабилна инфраструктура на Луната, която да им помогне за бъдещите им мисии до Марс и дори по-надалеч в Космоса.

Брайдънстин заяви, че от агенцията са планирали мисията им да бъде подготвена през следващите 10 години, но вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс им е казал: "Ако НАСА не може да изпрати астронавти на Луната до 5 години, тогава трябва да бъде променен екипът, а не мисията".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука