НАТО: Китай не е противник, възможно е сътрудничество

Китай за нас не е противник и възходът на страната създава нови възможности за сътрудничество в областите на търговията, контрола над въоръжаването и опазването на околната среда. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след приключването на двудневното видеозаседание на външните министри от пакта, информира БТА.

Той посочи, че отношенията с Пекин са били обсъдени днес от министрите, включително по въпроса за промяната в световното разпределение на силите. Министрите са разисквали опасностите, които създава покупката от Китай на ключова инфраструктура в страни от алианса и надпреварата в развитието на технологиите.

Столтенберг отбеляза, че през февруари догодина се очаква решение на военните министри от НАТО за бъдещето на мисията в Афганистан.

Генералният секретар приветства примирието в Нагорни Карабах и призова Русия да зачита териториалната цялост и самостоятелността на Украйна и Грузия. По неговите думи е необходимо Москва и Минск да оставят хората в Беларус сами да определят своето бъдеще.

Коментари

Задължително поле