Националната галерия ще купува картини с дарените от Маргарита Занеф 1,8 млн. лева

Национална галерия

Националната художествена галерия ще използва  от Маргарита Занеф 1,8 млн. лева за обогатяване на колекцията си. Това обяви на пресконференция директорът на галерията Слава Иванова.

По думите й, откупуването на картини е единственият подходящ начин да се използва завещаната от покойната българска емигрантка от Австралия сума.

Точната преведена сума по сметката им е 1 771 261,35 лева, като върху нея не се дължат данъци или такси.

Слава Иванова разказа, че новината за дарението е изненадала всички в НХГ, тъй като Маргарита Занеф не е контактувала пряко с никой от галерията. Тази година културната институция чества своя 70-годишен юбилей.

"Това е първият по рода си толкова голям паричен дар не само за нас, а и вероятно за български музей", каза директорът, която изрази съжаление, че не е познавала дарителката. По думите й НХГ ще изготви план с ясни и прозрачни правила за откупуване на творби.

По думите й, през последните 30 години българските музеи нямат финансова възможност да откупуват произведения на изкуството и съществува бяло петно от този период.

Слава Иванова категорично отхвърли възможността парите да отидат например за ремонти на сградата. "Убедена съм, че такова е било желанието на г-жа Занеф - средствата да отидат за изкуство. Не че нямаме нужда от ремонти, но това е ангажимент на държавата", посочи тя.

От НХГ увериха, че анотациите към новозакупените творби ще са с името на Маргарита Занеф, в а бъдеще вероятно ще бъде обособена и отделна зала на нейно име.

Коментари

Задължително поле