Национално конгресно бюро ще донесе милиони евро на София

Снимка: Денислав Стойчев

Бизнес и общини ще си партнират в новата структура

Национално бюро по туризъм може да донесе милиони евро на София и четирите други големи града в страната - Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново. Новата структура ще бъде създадена в партньорство между бизнеса, общините и конгресите центрове в страната. Идеята бе лансирана по време на 7-та годишна среща на Националния борд по туризъм, на която "Труд" е медиен партньор.

Снимки: Денсилав Стойчев

Кметът на София Йорданка Фандъкова прие поканата на организацията да бъде лидер в процеса на сформирането на новата организация, чиято цел е да привлече големи събития и форуми, които да се провежда в България. Един подобен конгрес носи между 1,5 и 2 млн. евро в приемащата дестинация, подчерта Румен Драганов от Борда. Фандъкова от своя страна обясни, че подобно конгресно бюро може да бъде успешно, само ако в организацията се включат наравно бизнесът и местните власт, а не се очаква цялостното финансиране да е дело на общините. Банките също биха станали партньори на подобна организация, ако се намери формата всички да печелят, подчерта изпълнителният директор и член на УС на Fibank Чавдар Златев. Сред предимствата на София за развитие на конгресен туризъм е и фактът, че столицата ни разполага с летище в центъра на града, подчерта председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Трябва да бъдат подпомогнат и малките общини, така че да привличат повече инвестиции, обясни съветникът на компания "Геотехмин" Стоян Сталев. Предизвикателството е да се развива туризма в провинцията, където обаче разполагаме с малки и запазени архитектурни обекти. И има какво да се покаже, допълни Сталев. Според него трябва да се полагат усилиа и за развитие на зимния туризъм с нови центрове за ски бягане в Средна гора, Стара планина и Родопите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес