На масата в Елисейския дворец

На масата на френския президент „никога“ няма да ви поднесат домати през декември, бели трюфели от Италия, нито испанска шунка, колкото и качествена да е тя: „Задачата ми е да популяризирам типично френските продукти“, казва Гийом Гомес - главният готвач на президентството, който е от испански произход.

Важно място на бюрото му заема „първият френски чер пипер“, донесен от остров Реюнион в Индийския океан. „Той не е най-добрият в света, но е френски и това е напълно достатъчно“, обяснява за АФП този усмихнат и словоохотлив 40-годишен мъж. От 2013 г. той ръководи кухните на френското президентство, в които е работил през военната си служба.

Страстен привърженик на традиционните френски земеделски продукти и гастрономическо ноухау, които предава в книгите си с „Уроци стъпка по стъпка“ за възрастни и деца или чрез многобройни организации, Гомес е застъпник на „неелитистката“, сезонна и достъпна за всички кухня.

Излишно е да питаме този любим на медиите шеф за вкусовете на президента Еманюел Макрон или предшествениците му: той не говори за това никога.

Майстор-готвачът от испански произход, най-младият носител в историята на изключително престижната титла „Най-добрият работник във Франция“ за 2004 г., предпочита да разказва как „популяризира френското земеделие“ в чиниите на президентския дворец.

Шунката „Хабуго“ е може би най-добрата в света, обичам да я ям в Испания, но на масата в Елисейския дворец никога няма да я видите“, уверява ни той. „Във Франция има хора, които правят много хубава шунка“. Същото се отнася за високоценения бял трюфел от Пиемонте, Италия: Никога не бих го използвал.

Като цяло „се яде по-малко, не се остава по шест часа на масата, вече не се сервират три предястия, три основни ястия и три десерта, шест вида риба и дванайсет прибора, както се е правело преди“, допълва Гомес. А в чинията на мода са съвсем простите продукти. Запеченият праз със стриди на Ерик Фрешон е „велико ястие, което търпи развитие“. Преди 3 години „никой не би ял праз в ресторант с три звезди на Мишлен“, подчертава майстор-готвачът на президента.

БТА, със съкращения от „Франс прес”

Коментари

Задължително поле