Мария Илиева тръгва на турне с детето си

Стартира електронният прием за първи клас във Варна За първи път всички приети деца ще учат целодневно

Френската полиция задържа втори заподозрян за бомбеното нападение в Лион

Борисов: Партиите ще върнат парите, които са надвзели повече със субсидии

„Не подкрепям никого“ – седма „сила“ на евроизборите 58 301 са задраскали празното квадратче

Двама души са били ранени при стрелба в училище в Полша

Екстрадират във Франция нашенец, осъден на 3 години затвор

ГЕРБ печели евровота в селата БСП води само в малките градове

Ралица Паскалева кръсти сина си Максим в Йерусалим

Премиерът Борисов: Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас

ЦИК на базата на 95,20% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,94%, БСП – 24,24%

БСП е трета на изборите в секцията на Корнелия Нинова

Вижте резултатите от евроизборите на базата на вота във всички държави членки

В Шуменско ДПС води, ГЕРБ пред БСП с 5%

ГЕРБ бие с 10% БСП във Варна

На масата в Елисейския дворец

На масата на френския президент „никога“ няма да ви поднесат домати през декември, бели трюфели от Италия, нито испанска шунка, колкото и качествена да е тя: „Задачата ми е да популяризирам типично френските продукти“, казва Гийом Гомес – главният готвач на президентството, който е от испански произход.

Важно място на бюрото му заема „първият френски чер пипер“, донесен от остров Реюнион в Индийския океан. „Той не е най-добрият в света, но е френски и това е напълно достатъчно“, обяснява за АФП този усмихнат и словоохотлив 40-годишен мъж. От 2013 г. той ръководи кухните на френското президентство, в които е работил през военната си служба.
Страстен привърженик на традиционните френски земеделски продукти и гастрономическо ноухау, които предава в книгите си с „Уроци стъпка по стъпка“ за възрастни и деца или чрез многобройни организации, Гомес е застъпник на „неелитистката“, сезонна и достъпна за всички кухня.

Излишно е да питаме този любим на медиите шеф за вкусовете на президента Еманюел Макрон или предшествениците му: той не говори за това никога.

Майстор-готвачът от испански произход, най-младият носител в историята на изключително престижната титла „Най-добрият работник във Франция“ за 2004 г., предпочита да разказва как „популяризира френското земеделие“ в чиниите на президентския дворец.

Шунката „Хабуго“ е може би най-добрата в света, обичам да я ям в Испания, но на масата в Елисейския дворец никога няма да я видите“, уверява ни той. „Във Франция има хора, които правят много хубава шунка“. Същото се отнася за високоценения бял трюфел от Пиемонте, Италия: Никога не бих го използвал.

Като цяло „се яде по-малко, не се остава по шест часа на масата, вече не се сервират три предястия, три основни ястия и три десерта, шест вида риба и дванайсет прибора, както се е правело преди“, допълва Гомес. А в чинията на мода са съвсем простите продукти. Запеченият праз със стриди на Ерик Фрешон е „велико ястие, което търпи развитие“. Преди 3 години „никой не би ял праз в ресторант с три звезди на Мишлен“, подчертава майстор-готвачът на президента.

БТА, със съкращения от „Франс прес”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Защо ни е необходима тази информация? Да не би, нашите политици да я приемат и прилагат тези принципи у нас? Всички знаем, че ние също имаме прекрасни храни, въпреки че сме неизмерими с Франция. Вярно, нямаме колонии откъдето да си доставяме екзотични суровини и храни, но и това което природата ни е дала е предостатъчно. Плюс прекрасните вина и изобилието от минерални води… За сметка на това си имаме звучна поговорка : Чуждата кокошка, като патка се вижда ! И я спазваме защото сме чуждопоклонници.

  2. Тъпанар. Човекът го учи да уважава своето, дори да не е най-доброто, той чуждопоклонничество вижда.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.