На "Туида" в Сливен показват средновековна медицина, храна, джигитовка, облекла

Над 20 формации за възстановка и майстори от различни краища на страната ще участват в Четвърти средновековен събор "Помни славата" на реновираната крепост "Туида", съобщиха от екипа на крепостта. На 20 и 21 септември те ще устроят пищни атракции за посетителите, свързани с бита, културата и военното дело на населението, обитавало "Туида" от Късната античност до Второто българско царство.

tuida-3

Домакините ще направят демонстрация от Ранното средновековие - стрелба с лък, работа с бич, плъстене на вълна, игри. Местен клуб ще осигури за туристите коне за езда.  Останалите участници ще представят възстановки на римски и тракийски ритуали, античен съдебен процес, на пазар за роби, гладиаторски борби, на военната конна езда "джигитовка", облекло от Късното средновековие, дори средновековна медицина, храна, бижута и медовина.

tuida-1

Съборът се организира в духа на старата българска военна традиция. В деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви-Солунски е бил свикван есенният сбор на войските.  Събитието е посветено на празника на Сливен Димитровден, а входът за  посетителите ще е свободен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България