На 9 май шествие на „Безсмъртният полк” ще отбележи Деня на Победата 

Победата над фашизма ще бъде чествана в над 47 български града

На 9 май – денят, в който се отбелязва Победата над фашизма, сутринта в центъра на София отново ще премине Безсмъртният полк на потомците на героите на Втората Световна Война. Те ще отбележат 76-годишнината от великата победа и капитулацията на нацистка Германия. Маршрутът на шествието, в което през последните години (с изключение на миналата 2020 заради пандемията) се събират по няколкостотин души, е традиционен – от Паметника на Незнайния воин по булевард „Цар Освободител” до Княжеската градина, където е Паметникът на Съветската армия. Повечето от участниците в него ще носят портретите на своите роднини - войници, партизани, ветерани на труда и войните. 

„Сборният пункт е в 9 ч. сутринта пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Ще поднесем цветя в памет на българите, загинали в борбата срещу фашизма, а в 9,30 ч. ще дадем начало на движението на колоната на Безсмъртния полк към Княжеската градина. В 10 ч. ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на Съветската Армия, където ще има празничен концерт.” Това разказа  Павел Иванов, който е председател на Фондация „Безсмъртният полк”. Той уточни, че с оглед на продължаващата пандемична обстановка в България и мерките, които се налага да се спазват, всичко ще бъде организирано по начин, който да не застрашава живота  и здравето на участниците в него. Призивите към хората, които ще се включат, е да спазват необходимата дистанция от 1,5 м. един от друг и да носят предпазни маски.

През 2021-ва година Девети май ще бъде отбелязан в над 47 български града. Фондация „Безсмъртният полк“ предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2021-та година да отбележат празника на Победата онлайн и в социалните мрежи. Техният призив е към всеки българин, който има роднини  участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 година, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

Всеки, който желае и има тази възможност, може да обработи своите снимки и върху тях да положи символиката на „Безсмъртния полк“, която може да бъде свалена от сайта на фондация „Безсмъртния полк“ https://bezsmartniatpolk.com

Акцията „Безсмъртният полк” е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 - в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк” марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата. 

„Трябва да се знае, че „Безсмъртният полк“ в Русия и „Безсмъртният полк“ в България са част от една и съща кауза - ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото „Безсмъртният полк“ е един в целия свят. „Безсмъртният полк“ не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник. „Безсмъртният полк“ са хилядите загинали и техните потомци”, каза още Павел Иванов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България