НВУ домакинства Европейската олимпиада за сигурност и отбрана

Финалният етап на международната Олимпиада по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда в Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски“ във Велико Търново. Проявата е от 22 до 25 май включително. Курсанти, кадети и военнослужещи от 15 държави пристигнаха в Старата столица за престижното събитие, което е част от официалния календар на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Близо 40 курсанти от 30 военни университети и академии в Европа ще премерят сили в олимпиадата. България е представена от курсант-старшина Стилиян Славчев /НВУ „Васил Левски“/ и курсант Димитър Стойков /ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“/. Участниците, както и още десетки гости и членове на оценяващото жури ще се включат и в традиционното шествие за 24 май, организирано от Община Велико Търново за Деня на българската просвета, култура и писменост.

Олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда през година, а настоящето й издание е четвърто. Състезанието е третото значимо събитие във Велико Търново, посветено на българското европредседателство. В Старата столица преди месец заседава Съветът на европейските общини и региони. Седмица след това Велико Търново посрещна над 150 участници от редица държави за Международната борса „Културен туризъм“.

Коментари

Задължително поле