Неандерталецът – главен виновник за ковид-касапницата в Северна Италия?

Прадедите ни предали мощен имунен ген, който поощрил вируса-килър

Според учени от Милано хекатомбата в Бергамо била причинена от генетични фактори

Наличието у местните жители на гени, наследени от човека-неандерталец, е изиграло решаваща роля за убийственото разпространение през 2020 г. на Covid-19 в алпийските долини около северния италиански град Бергамо. Това е шокиращият извод от задълбочено изследване, извършено през последните две години в националния институт по здравеопазване „Марио Негри“ в Милано. Учените глави са стигнали до заключението си след като са анализирали връзката между генетичните фактори и особената тежест на заболяването в района – епицентър на пандемията, където тя взе за броени дни хиляди жертви.

Проучването, публикувано в списание „iScience“, показва, че определен дял от човешкия геном или кода на нашето съществуване, е тясно свързан с риска от заболяване от Covid-19 и той е бил мощно „втъкан“ у жителите на районите, където безпощадният вирус покоси най-много италианци.

„Сензацията се състои в това, че три от шестте гена, свързани с този риск, идват у съвременните хора от предшественика ни „homo neanderthalensi” или живелия на земята преди стотици векове неандерталски човек“ – обясни на журналисти директорът на „Марио Негри“ проф. Джузепе Ремуци. Той посочи, че по-специално става дума за генома „Виндия“, който датира отпреди 50 хилядолетия и е открит неотдавна в Хърватия. Според учения някога този геном може би е предпазвал неандерталците от инфекции, но сега причинявал прекомерен имунен отговор, който не само не ни защитава, но ни излага на все по-тежки заболявания, стимулирайки безмилостни зарази. „Жертвите в света на неандерталската хромозома са може би над един милион – посочва шефът на научно-изследователския институт, допълвайки: – и те със сигурност са тези, които при липса на други причини, умират единствено от генетична предразположеност“.

В проучването са били включени 9733 души от Бергамо и прилежащия му район, като всеки от тях е попълнил въпросник за неговата клинична и семейна история, свързана с „Covid-19“. Деветдесет и две на сто от препитаните в анкетата, които са преболедували от Covid-19, са се заразили преди май 2020 г., като 12 %  от тях са почувствали симптомите на болестта още през ноември-декември 2019 г. В рамките на голямата извадка са били избрани 1200 души - всички родени в Бергамо и неговата провинция - разделени на три хомогенни групи по характеристики и рискови фактори - 400 са прекарали тежка форма на заболяването, 400 - лека форма, а у 400 вирусът не е бил констатиран. Резултатите от проучването показват, че у онези хора, които са били покосени от вируса и са носили неандерталския хаплотип или съвкупността от гени, тясно свързани с предците, са били изложени на два пъти по-голям риск от развитие на тежка форма на „Ковид-19“, на почти три пъти по-голям риск от нужда от интензивни грижи и на още по-голям потребност от механична вентилация. Сравнението е с лица, които са нямали въпросния неандерталски хаплотип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука