Невиждан от 10 години интерес към морски имоти

За двустаен апартамент в Слънчев бряг трябва да заделите над 30 000 евро.

Апартаментите в Слънчев бряг струват около 490-500 евро/кв. м

Купуват основно българи, но има и клиенти от централна Европа и съседните страни

Двойно повече сделки от 2020 г.

Морските ни курорти се радват на засилен интерес, както от страна на българските туристи, така и на купувачи на ваканционни имоти. Това, че годината ще бъде добра за пазара на ваканционни имоти, стана ясно още в началото на пролетта, когато хората се подготвяха да имат собствен имот за почивка през лятото, и когато бяха изкупени много от изгодните предложения на пазара. Така първото полугодие на 2021 г. се оказа най-силното за морските имоти от 10 години насам.

Според брокери през този период са реализирани почти двойно повече сделки в морските курорти спрямо първата половина на 2020 г. Това е разбираемо с оглед на пандемията и стреса от нея, затварянето и ограниченията през миналата година. Но сделките са повече и спрямо 2019 г. и това се вижда и в останалите пазарни сегменти. Нарасналото търсене води до постепенно изчерпване на наличните оферти и съответно до по-ограничен избор и по-високи цени.

Българите са основните купувачи на морски имоти през последните години, като тяхната роля се засилва особено много след настъпването на пандемията от COVID-19. Съвсем естествено, изгодните цени и нарастването на доходите на хората дават възможност на много семейства да имат собствен дом на морето. Ваканционните имоти са изключително достъпни на фона на цените на апартаментите в градовете.

Ограниченията за пътуване в чужбина дадоха допълнителен тласък на пазара, тъй като хората решиха, че е по-изгодно да имат собствено място за отдих в нашата страна, където реално си имаме всичко. В този смисъл мнозина преосмислиха България като дестинация за пътуване и туризъм и това се вижда от данните за българските туристи по Черноморието.

Сред купувачите на имоти на морето има и много българи, живеещи в чужбина. Много от тях се ориентираха към покупка на ваканционен имот в България, който да посещават през лятото и да съчетават срещите с близките в родината си с лятната отпуска.

Чужденци са около половината от купувачите на имоти, особено в района на Слънчев бряг. Сега купуват основно чужденци от централна Европа и съседните страни, тъй като те имат по-лесен достъп с автомобил и биха могли да посещават имотите си, без да зависят от наличие на полети. Апартаментите в Слънчев бряг струват около 490-500 евро/кв. м, а отделяните бюджети за покупка на имот са около 25-30 хил. евро. Този тип имоти обаче вече са доста ограничени и за покупка на двустаен апартамент трябва да се отдели бюджет между 32 хил. и 35 хил. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти