Невръстна шофьорка отива на съд за смърт

Окръжната прокуратура в Търговище внесе обвинителен акт срещу 18-годишната Калина Пенчева от Попово и 35-годишния Петко Петков от Търговище, които ще отговарят за независимо съпричиняване смъртта на 19-годишната В. Д. от Попово при адска катастрофа.

На 4 април непълнолетната тогава девойка поискала лекия автомобил на Петков, за да се прибере от Търговище при родителите си в Попово. В района на бензиностанция "Еко" мъжът предоставил фирмения автомобил "Рено Сафран".

Към 22,30 часа на километър от село Светлен неправоспособната шофьорка изгубила контрол над колата, която управлявала със 100 км/ч, без да се съобрази с релефа на местността и да намали скоростта. Колата напуснала пътното платно, обърнала се няколко пъти през таван и се блъснала в дърво. От ударите возещата се на задната седалка 19-годишна В. Д. получила тежка черепно-мозъчна и гръдна травма и починала на място.

Подсъдимият Петков е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв. Пенчева е с мярка "подписка". В хода на досъдебното производство подсъдимата не отрекла фактическата обстановка, но заявила, че няма спомен кой е управлявал колата. Няколко дни след тежката катастрофа обаче, тя признала пред доста свидетели, че тя е шофирала колата във фаталната вечер на 4 април.

Подсъдимият Петков не се признава за виновен. Той се оправдава с факта, че не е знаел, че Пенчева е неправоспособна да управлява кола. Съдебната практика при такива случаи е категорична, че предоставящият на другиго автомобил трябва да е убеден без съмнение, че е правоспособен шофьор и че не е употребил алкохол.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Търговищкия окръжен съд, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Коментари

Задължително поле