Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Нейтан Хохман от „Morgan Lewis“: Обвиненията към България по закона „Магнитски“ са безпочвени

Адвокат Нейтан Хохман

Невъзможна е намеса в легитимното разследване на прокуратурата на дадена държава спрямо хора, които са извършили престъпление и които са обект на нейното разследване, твърди известният адвокат

„Morgan Lewis” е една от най-реномираните международни правни кантори. Тя има офиси в 30 държави с 2000 юристи. „Morgan Lewis” се заема със защитата на позицията на депутата Делян Пеевски срещу клеветите на избягалия банкер Цветан Василев, който в България е обвиняем като организатор на престъпна група, източила Корпоративна търговска банка.

Съветник по случая ще е президентът на консултантското дружество „Morgan Lewis Consulting” Крис Кокс, който е бил в екипа на президента Роналд Рейгън, а главен адвокат – бившият федерален прокурор Нейтан Хохман. Правим интервюто с Хохман от офиса му в САЩ.

 

Нейтан Хохман: Моето име е Нейтан Хохман. Аз съм бивш федерален прокурор и асистент на Министъра на правосъдието и главния прокурор на Съединените щати. В момента съм партньор във фирмата „Morgan Lewis“. Това е една от най-големите и известни правни кантори в света.

Г-н Хохман, може ли глобалният закон „Магнитски“ да бъде прилаган в защита на подсъдими за тежки криминални престъпления лица, подобно на българина Цветан Василев, които искат да го използват, за да обвинят на свой ред разследващите органи в съответната държава? Не се ли получава парадокс?

Нейтан Хохман: Глобалният закон „Магнитски“, който беше приет в САЩ през 2016-та година, дойде след този през 2012-та година. Оригиналният закон „Магнитски“ беше насочен към руските граждани. Глобалният закон „Магнитски“ обхваща хора от целия свят. Трябва обаче да сме наясно, че фокусът на този закон е единствено към хора, които са нарушили сериозно човешките права или са извършили мащабна корупция. Законът „Магнитски“ категорично не може да се меси в легитимното разследване на прокуратурата на дадена държава спрямо хора, които са извършили престъпление и които са обект на нейното разследване.

Има ли досега случаи, разгледани по този ред и каква е процедурата в САЩ? Знаем, че наскоро президентът Тръмп делегира правомощията по закона „Магнитски“ на Държавния департамент и Министерството на финансите?

Нейтан Хохман: По глобалния закон „Магнитски“ ако някой отправи искане към Държавния департамент на САЩ или Министерството на финансите, те трябва да дадат своето мнение в рамките на 120 дни. Докато трае тази процедура, тя се смята за класифицирана информация и нито Държавният департамент, нито Министерството на финансите могат да я коментират.

Адвокатите на г-н Василев са подали искане към Държавния департамент на САЩ и Министерството на финансите срещу г-н Пеевски. Ние сме убедени, че тези обвинения са напълно безпочвени и нямат никаква правна тежест и ще го докажем.

Доколкото сте запознат със случая „КТБ“ намирате ли прилики между действията на Цветан Василев и Бърни Мадоф в САЩ?

Нейтан Хохман: Ще се въздържа от коментар поради сериозната причина, че предстои да дадем нашите мотиви пред Държавния департамент и Министерството на финансите. Оставям на обществото да прецени, дали действията на Василев не представляват тежко криминално престъпление, които прилича много на това, извършено от Бърни Мадоф, който нанесе непоправими щети на Съединените щати.

Смятате ли, че твърденията срещу вашия клиент Делян Пеевски имат някакво основание?

Нейтан Хохман: Не. Смятаме, че обвиненията срещу г-н Пеевски са напълно безпочвени и необосновани. И очакваме с нетърпение нашата възможност да покажем пред Държавния департамент и Министерството на финансите, че те не почиват на никакви факти, а са лъжа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.