Немара за „Св. Георги” във Вонеща вода

Храм в планински курорт от 30 години е на груб строеж и се руши

Над 1,5 милион лева са нужни за довършването на църквата

Църквата “Св. Георги Победоносец” в курортното село Вонеща вода от 30 години е на груб строеж. За довършителните дейности са необходими над 1 млн. лева и поне още 500 000 лева, за да бъде стенописана, за църковна утвар и изработка на иконостас.

Недоизграденият молитвен дом се издига в центъра на китното село, което е на около 30 километра от Велико Търново и на 20 километра от Трявна.

Недовършената сграда е неугледна в този вид и има опасност съграденото през годините да бъде разрушено.

“За да се превърне “Св. Георги Победоносец” в действаща църква, е нужна много работа. Началото на родолюбивата идея бе поставено преди близо три десетилетия. За съжаление, след първоначалния ентусиазъм, с който започна начинанието, само три години по-късно храмът бе изоставен поради липса на средства”, споделя бившият кмет на Вонеща вода Койчо Коев, който по професия е строителен техник.

Той си спомня, че идеята за построяване на храма се ражда през 1990 г. Тогава се взема решение за проектиране на нов подробен устройствен план за оформяне на централната част на селото. Предвидено е да бъдат построени читалище, храм и оздравително училище в боровата гора. Незабавно било възложено и тяхното проектиране.

“С тази задача бе натоварен арх. Дончо Попкръстев, който за около четири месеца подготви работните проекти за читалището и църквата. През 1992 г. стартира строителството на църквата, чието финансиране се осигуряваше от Сдружението за координация и сътрудничество във Вонеща вода. На Общо събрание веднъж в годината се гласуваше какви средства да се отпуснат за храма и всички членове внасяха своя дял в кметството. Градежът се подпомагаше със средства и от странична дейност, тъй като Вонеща вода имаше самостоятелна бюджетна сметка, разполагахме и с извънбюджетна, която захранвахме от странична дейност, най-вече от строителството”, разказва Койчо Коев.

Той допълва, че помощ оказвал и тогавашният директор на предприятието за метали във великотърновското село Самоводене - Стойко Стойков. Той дарил материали за изработването на три камбани и два кръста.

“За съжаление те така и не пристигнаха във Вонеща вода, макар че са изработени. До 1995 г. по изграждането на църквата се работеше много усилено, но след това строителството замря заради липса на средства и безсилие от страна на местната власт и Митрополията”, разкрива Коев.

Той уточнява, че многострадалната църква е със около 400 кв.м. застроена площ и е била предвидена за 200 миряни, тъй като селището е курортно.

Едва преди пет години по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов и покойния председател на Общинския съвет Николай Ашиков работата по църквата “Св. Георги Победоносец” е подновена. В благородната инициатива се включват и дарители, които откликват на призива за дострояване на храма.

Народният представител от ГЕРБ Цветан Цветанов дарява 20 000 лв. за монтиране на дограмата на цялата сграда, което е сред най-неотложните задачи към този момент. Търновският бизнесмен Лъчезар Петков също е сред спомоществователите в благородното начинание и осигурява материали и работници, които полагат външната мазилка на храма. С дарение се включва и бизнесменът инж. Здравко Здравков от Велико Търново, който помага за камбанарията. Главен инициатор и участник в благотворителната кампания е Николай Ашиков, но след смъртта му през октомври 2015 г. при тежка автомобилна катастрофа, дейността спира.

“Оттогава никой не се занимава с църквата - нито църковното настоятелство, нито община Велико Търново или Митрополията. Липсва инициативност и заинтересованост и реално нищо не се прави”, категоричен е Койчо Коев.

Той подчертава, че за изографисване на църквата ще се разчита на помощ от Великотърновския университет и студентите иконографи.

Миналата година кметство Вонеща вода е получило от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет 10 000 лева за храма. “С парите купихме материали за довършване на едно от двете кубета. Целта бе така да спрем течовете и да поставим кръста, който е дарен преди няколко години.

Църквата не е паметник на културата и няма възможност да кандидатстваме по програми за европейско финансиране. Единственият вариант за завършването є е с доброволно дадени средства”, коментира кметът на Вонеща вода Янко Първанов. Жителите на Вонеща вода също гледат с тревога християнския дом и настояват да се търсят начини да бъде завършено строителството му.

Според местните хора, когато “Св.Георги” отвори врати, ще има особен символ факта, че църквата действа единствено благодарение общата воля на миряните.

СПА център

Село Вонеща вода е сгушено в подножието на Стара планина и е известно с лековитите си минерални извори и дивна природа. Селището е разположено на около 500 м надморска височина в Хаинбоаз. Местното население наброява около 200 души. Във Вонеща вода се намира родната къща на революционера Филип Тотю.

В селището освен живописната природа има открит минерален извор, даващ възможности за медицински туризъм и балнеолечение. Водата на извора се отличава със силна миризма на сероводород, откъдето произлиза и наименованието на селището. Природното водно богатство се използва за лечение чрез пиене и балнеолечение. Основните показания за лечение с водата са: кожни болести, заболявания на обмяната на веществата и болести на горните дихателни пътища. В курортното селище има изградени почивни станции и няколко хотела, повечето от които са с открити или закрити басейни.

Коментари

Задължително поле