Немска звезда с БГ произход стана жертва на расистки обиди

„Чуждестранна уличница“, крещяла клиентка към Радост Бокел заради сладкиш, изя­ден от тъмнокожия й син

Радост Бокел, която е изиграла най-известната детска роля в германското кино, е станала жертва на расистки обиди в супермаркет във Франкфурт. Родената в бившата ГДР актриса, която по кръв е половин българка, разказа за инцидента на страницата си във фейсбук.

Бокел била в магазина заедно с 8-годишния си син Тайлър, който е тъмнокож. На щанда за тестени изделия малкият взел един сладкиш и започнал да го яде. “Това трябва да се плати!” и “Не всичко в Германия е безплатно”, чула тя гневен глас.

Последвала вулгарна улична ругатня по неин адрес, която на български в най-мек вариант може да се преведе като “чуждестранна уличница”. За капак вербалният агресор изпънал ръка в хитлеристки поздрав.

Постът на 41-годишната актриса в социалната мрежа предизвика множество коментари. Бокел обясни, че обидите били изречени не от мъж, не от служител на магазина, а от жена - друга клиентка.

Германските таблоиди отразиха обилно скандала. Защото Бокел, макар вече далеч от прожекторите, още е звезда. Такава тя става още на 11-годишна възраст. Славата идва през 1986 г. с филма “Момо”, в който тя играе главната роля.

Радост е родена през 1975 г. в курортно градче в Източна Германия. Когато е на пет години, се мести заедно с майка си Биргит и брат си в Западна Германия, след като родителката подава заявление за напускане на ГДР. Тримата се установяват във Франкфурт.

На девет години тя се явява на кастинг за главната роля във филма “Момо” по едноименния роман на Михаел Енде. Сред хилядите кандидатки от цялата страна Радост е най-малка. Но изборът пада върху нея. Така за три месеца и половина попада в киностудията “Чинечита” в Рим, където са снимките за филма. В него тя играе ролята на къдрокосото и босоного момиченце Момо, което преживява най-различни перипетии и заедно с костенурката си побеждава времекрадците.

В лентата участват утвърдени имена като Джон Хюстън, Марио Адорф и Армин Мюлер-Щал. През цялото време малката Радост има собствен учител по актьорство - сценаристката на филма Роземари Фендел. За ролята си в “Момо” през 1986 г. тя получава наградите “Бамби”, “Франсоа Трюфо” и др.

Филмът й отваря широко вратите към един друг свят. Следват още роли и други ленти. Киното я среща със звезди като Анди Макдауъл, Майкъл Йорк и Бен Кингсли. През 1987 г. се снима заедно с тях в сериала “Тайната на Сахара” в Мароко (Кингсли е нейният баща в лентата).

Участията й изглежда нямат край - роли в киното, в тв сериали, включително в известни поредици като “Местопрестъплението”, “Участъкът на Волф”.

Включва се и в популярни тв програми и риалити шоу. Гласът й се оказва подходящ за озвучаване на анимационни филми и за дублиране на роли в игрални ленти.

Заради атрактивната си външност получава предложения за фотосесии в известни списания - МАХ, FHM, “Максим” и “Плейбой”.

Част от живота си Радост Бокел прекарва отвъд океана. През 2008 г. сключва брак с американския соул певец, композитор и продуцент Тайлър Уудс. Двамата живеят в Северна Каролина. На следващата година им се ражда син. Съпрузите се развеждат през 2015 г. След раздялата Радост и малкият Тайлър заживяват във Франкфурт, където е и майка й Биргит.

“Жалко, че баба не беше в супермаркета. Тогава онази щеше да разбере какво ще й се случи след нацисткия поздрав”, написа Биргит Бокел в коментар за инцидента с дъщерята и внука.

 

Не познава баща си

Какъв е произходът на малкото име на актрисата? Този въпрос си задават мнозина в Германия, където то звучи странно.

Коментари в немската част на интернет сочат, че думата “радост” съществува в руския език. Други споменават хърватска връзка.

Отговор на въпроса дава сайтът на германската телевизия Про7 (Pro7). В кратка биографична справка за Радост Бокел се уточнява, че “баща й, когото тя не познава, е от България”.

Коментари

Задължително поле