Нено Димов: Седем общини ще бъдат пилотно подпомогнати със 115 млн. лв. за подобряване качеството на атмосферния въздух

Снимка: Архив

Седем общини ще бъдат пилотно подпомогнати със 115 млн. лв. за подобряване качеството на атмосферния въздух. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с приемането на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух.

„Това е една голяма програма, която под себе си носи много други ангажименти, включително и програмите на общините, които се пишат и в момента. В нея се опитваме да направим ясни разграничения кои са ангажиментите на държавата и какви са ангажиментите на местната власт и как тя трябва да бъде контролирана, за да ги изпълни, за да се постигне съответствие през 2024 г. Самият факт, че говорим за един толкова дълъг период от време показва колко сериозна е програмата“, заяви Димов.

Министърът посочи, че на национално ниво в Закона за чистотата на атмосферния въздух са заложени изисквания за качеството на твърдите горива. „Битовото отопление обаче е проблем номер едно. В почти всички градове превишаванията на фините прахови частици са през зимата, когато има сериозно битово отопляване. И това касае конкретните домакинства, поради което ОП „Околна среда“ ще даде около 115 млн. лв. на седем общини, които ще бъдат пилотни, за подпомагане точно на домакинствата“, каза още той и посочи, че тези пари няма да могат да бъдат използвани за общините.

„Сред седемте общини са София, Пловдив, Бургас, Видин, Смолян и още две. Има шест критерия, по които се избират общините – да попадат в наказателната процедура, да се третира битовото отопление като основен проблем, процентът на дневните спрямо средните превишения, какво е населението, което е потърпевшо, и др. Така че това са доста обективни критерии, които сме договаряли дълго с ЕК“, заяви Димов. Той посочи, че през пролетта програмата ще се договаря и най-вероятно ще има и още общини, които ще бъдат подпомагани с допълнителни средства. „Бенефициенти са общините, а как ще ги разходват, ще решат самите те – това трябва да стане по начин, по който ще има най-голям ефект. Санкциите, които ще им се налагат, ще бъдат финансови“, заяви Димов.

Коментари

Задължително поле