Изпращат електронни писма от името на богати сирийски вдовици, за да точат лични данни Все още не са спрели фалшивите имейли от банки и НАП

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

В 1015 училища днес няма да се учи заради грипа

Болница „Лозенец” вече да не е към МС, решиха на първо четене депутатите

ВСС прие единодушно увеличението на заплатите на всички магистрати и съдебни служители с 10% от 1 януари

СДВР към родителите: Говорете с децата си за опасните селфита

Горя „Ауди” на мъж от Вършец, заминал във Великобритания

Половината българи са “за” законови промени в полза на зимния туризъм Над 50% не одобряват действащите ограничения, 60 на сто са "за" втори лифт в Банско

Премиерът Борисов: Спазихме обещанията си към българите с увреждания, продължаваме с реформата в ТЕЛК

Ким Чен-ун започва подготовка за втората среща с Тръмп

Адвокат Марковски: Много държави дават възможност за гражданство срещу инвестиции, те са жизнено необходими

Антон Кутев: Обвинението срещу Елена Йончева е най-нескопосаното, което съм виждал

Кметът на Банско: Крият се реализирани нощувки, взимаме крути мерки

Парламентът прие промените в Закона за личните данни

Воланът и педалите стават излишни BMW превръща автомобила в бутикова ложа

Несуверенна демокрация и политическо еничарство

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Около 38 000 са неправителствените организации в България. Поради либералното законодателство никой не знае точния им брой

Терминът „компрадорски” възниква през ХІХ век по време, когато Китай е в полуколониално състояние и започва да се прилага към национални елити, които изразяват и прокарват чужди интереси, удовлетворявайки така своите лични интереси. Точно такъв тип национални елити стават особено важни и в България при прехода към капитализъм – част от тях са политици, поставени чрез различни механизми (икономически, чрез компромати, чрез идейно въздействие, чрез подкрепа за политическата им кариера) на външни сили, друга част са агентура на влияние, трети просто са платени наемници. Ако ползваме един по-близък до нашата историческа съдба от времето на Османската империя термин, можем да наречем такъв тип елити „политически еничари”.

„Демократите” след 1989 г. се надпреварват да говорят колко зависима е била до 1989 г. България и как е утвърдила независимостта си именно сега. Реално обаче кризата на съвременната държава, особено в по-слаборазвитите страни днес, прави понятието независимост много по-малко валидно, отколкото в цялата нова история на България. Не става дума само за това, че една или друга велика сила си присвоява правото в името на своето тълкуване на човешки права да се меси във вътрешните работи на всяка държава.

На първо място тази зависимост е резултат от подчиняването на страната на логиката, на императивите на глобалния капитализъм при минимизиран суверенитет спрямо световния капитал и неговите главни носители.
Несуверенната демокрация е свързана с икономически, политически, идеологически елити, които имат компрадорски характер. Глобалният хегемон и глобалният капитал налагат своята воля чрез контрола върху ключови олигарси, банки, енергийна инфраструктура, агентура в политическите партии, протестантски секти и мормони, контрол върху медиите и всички останали идеологически механизми. Финансира съответните политически сили, медии и неправителствени организации, организира тяхната подготовка.

Още на първите избори за Велико народно събрание американската „Национална фондация за демокрация” (National Endowment for Democracy) дава официално 2 милиона долара на тогавашната опозиция в България, за да повлияе резултата от изборите. Вестник „Демокрация” получава вестникарска хартия за печат на стойност 233 000 долара, „за да му позволи да увеличи размера и разпространението през периода до изборите”. СДС получава 615 000 долара за „инфраструктура и партийно обучение”, ”материално-техническа подкрепа”… и „следизборна подкрепа на програмата за развитие на СДС”. На 9 юни 1990 г. на митинга преди изборите американският посланик в България Сол Полански застана на трибуната на митинга на СДС, за да покаже директно, че САЩ стои зад съответната финансирана от тях партия. След като СДС не успя да спечели изборите, започнаха протести, в които водеща сила е Федерацията на независимите студентски дружества, която още преди изборите получава 100 000 долара за изграждане на своя инфраструктура.
Отделно получава помощ от полски и американски съветници. Опозиционният профсъюз „Подкрепа” също е финансиран в периода 1990-1991 г. с 327 000 долара от „Национална фондация за демокрация”, зад която стои правителството на САЩ. Финансирането и организирането на протести са подпомагани през целия период, докато се проведат следващите избори и БСП бъде свалена окончателно от власт. Така е поставено началото на финансовата и политическата организация за подкрепа отвън на нужните политически сили за завоюване на властта и провеждане на съответна политика.

Ключова характеристика на налаганата отвън неолиберална демокрация е идеята за гражданско общество като неправителствени организации. При това става дума за различни типове, функционално специализирани за въздействие върху различни групи от населението. В България през 2015 г. е имало регистрирани между 34 000 и 38 000 неправителствени организации, но точният им брой не може да се каже точно, защото поради либералното законодателство само около 9000 са вписани в регистъра на Министерството на правосъдието на отчет пред Националната агенция за приходи. Около 90% от тяхното финансиране идва от външни източници, главно американски, и е по същество под чужд контрол. По данни на американската посланичка в България Нанси Макълдауни от 2009 г. дотогава за две десетилетия американското правителство директно е хвърлило за такива организации около 750 млн. долара, като тук не влизат парите, получавани от Джордж Сорос и други частни източници.1 Те са най-малко още толкова, т.е. годишно са около 150 млн. долара, което означава, че до 2015 г. те са над 2 млрд. долара, което е повече от цялото финансиране на БАН за този период с неговите десетки институти и хиляди служители. Само институт „Отворено общество” почти е удвоил парите, които получава в периода 2012-2014 г., и само той получава повече от три пъти повече пари, отколкото всички институти по обществени науки в БАН за същата година.

Според официалните отчети на институт „Отворено общество”, Център за изследване на демокрацията, „Зелени Балкани“, Институт за пазарна икономика, Център за либерални стратегии, Българско училище за политика „Димитър Паница”, Институт за развитие на публичната среда, „Риск Монитор“, „Четиринадесети януари“ и Институт за регионални и международни изследвания са получили през 2014 г. общо 18 337 030 лева. Това е повече, отколкото общо институтите за обществени и хуманитарни науки към БАН, при което се оказва, че академичното и обективното знание за обществените процеси е ликвидирано икономически за сметка на предлаганото от хора, които повечето нямат нищо общо с науката, но са финансирани неизмеримо по-богато от външни източници, за да предлагат изгодни на тях анализи и интерпретации. Тези организации са ключов идеологически и политически инструмент на големи държави като САЩ и на корпорациите на капитала да наложат своята идейна хегемония, да насочат чрез съответни агенти на влияние политиката на едно или друго правителство. Формално те са обявени за неутрални структури между бизнеса и държавата, но реално чрез финансирането им те играят ролята на водещ инструмент за въздействие на политиката на държавата от страна на глобалния хегемон и корпорациите. Така се разграждат институционални структури и чрез износа на неолиберална демокрация се обезсилват конкуренти и извличат ресурси от полуразпаднали се държави.

Всички ключови фигури в министерствата на вътрешните и външните работи завършват различни курсове и специализации в САЩ и други западни държави. Министри във водещи министерства стават фигури, които преди това започват работа във финансирани отвън неправителствени организации, изкарали различни периоди на подготовка и специализация зад океана.

През юни 2015 г. в интервю пред агенция ТАСС по повод санкциите спрямо Русия, в които е включена и България, министър-председателят Бойко Борисов казва: „Опитваме се да правим максимално възможното за възстановяване на нормалните отношения, които имат отдавнашни традиции и от разрушаването на които понасяме загуби.“ И още: „Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени.“ Така дори българският министър-председател признава нашата несуверенност и зависимост от чужди сили, наречени от него „големите началници”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

  1. Демокрацията е демокрация, само когато носът ти е заврян в зaдника на някой във вашингтон. Затова плевнелиев и митов могат да се гордеят, че са най добрите ни демократи…

 1. Май ще излезе прав В.В.Путин, дето ги забрани и изгони всякакви неправителствени организации финансирани отвън. Ама у нас това едва ли ще стане някога – искат се „здрави гащи“ !!! Прави са някои, дето твърдят, че министърът на отбраната, финансовият министър и министърът на външните работи задължително се назначават от „Козяк“.

 2. „По данни на американската посланичка в България Нанси Макълдауни от 2009 г. дотогава за две десетилетия американското правителство директно е хвърлило за такива организации около 750 млн. долара, като тук не влизат парите, получавани от Джордж Сорос и други частни източници.“, „И още: „Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени.“ Така дори българският министър-председател признава нашата несуверенност и зависимост от чужди сили, наречени от него „големите началници”.“ Коментар не е необходим.

  1. Коментарът може да е само по адрес на един олигoфрен-президент, който заяви че сега сме най независими…

 3. Ако вие имате младо семейство съседи, които се карат често и явно имат проблеми, няма ли да помогнете, макар и със съвети? За западняците ние сме като малки деца, и то е очевидно, че в развитието си като общество сме инфантилни и неориентирани! А това , което ББ е казал за „големите началници“ си е точно така, но не ви отърва да го признаете, защото се мислите за знаещи, а в действителност сте лаици.

   1. Пепо, не пиши глупости, примера ти не е удачен.България е държава с над 1300 годишна история, ние не правим прощапулник на този земя та някои да ни дават акъли какво да правим.

 4. Нагледен пример е Турция която се опитва да се освободи от западните окови и да води политика на собствените си интереси. Ердоган го обявен за диктстор,пръкват най различни терористични организации, финансов терор,снижават рейтинга,военен преврат, опитват се да вкарат страната в война с Русия..

 5. Напротив – коментар е необходим. Никой не е казал, че България, влизайки в военно-политическа организация и в икономически съюз става суверенна и независима държава. Началото на демокрацията държавата обяви официален фалит, изразяващ се в невъзможност да изплаща задълженията си и да има икономика, която да функционира без кредити отвън. Не си спомням тогава каква беше реакцията на все още съществуващия СССР. Всеки да се оправя както знае. Е …световният империализъм това и чакаше. Световната банка изработи схема, по която да се изплащат дълговете, изпрати тук емисари, които на практика се превърнаха в управители на БНБ. Е за какъв суверенитет можем да говорим оттук нататък. Сега е лесно да се развиват теории бла-бла-бла. Демокрацията била виновна. Глупости. Виновно беше управлението до 1989 година.

  1. Затуй демократите луканов атанасов и дойнов, седмицата след преврата преведоха 500 000 000 долара от външнотърговска във виена… а олигoфренът плевнелиев заяви ясно, че като членове на ес сме независими. И двете събития са факти които късопаметната ти евроатлантическа тиквa пропуска…

 6. Независими управленци след Александър Първи Батемберг и Стефан Стамболов практически няма. Не са създавани такива, не са обучавани такива, няма такава традиция в Б-я. Тези които идват след Батемберг са минали през цедката на Русия. След това стават сателити на Германия. Но и двете държави продължават да имат влияние върху Б-я чак до 1989 година. Както се казва, най-мразим американците, щото не са ни освобождавали нито веднаж.

 7. Eдната е на МАФИЯТА на Русия, другата е НАРОДЪТ на Русия. Това е безмислица. Няма две Русии. България има вземане-даване само с държавата Русия, респ. със СССР. Да не би мужиците дошли тук 1877 година да са ги питали кого да освобождават? 110.000 официално загинали, от тях поне 80 % от болести, от холера и чума и от измръзване. Колко от тях са князе и генерали? Ама мужикът може всичко. Той може да изтърпи невероятната Гражданска война, съюза с фашистка Германия, глада при обсадата на Ленинград, може да изтърпи сталинските репресии, може да изтърпи социализма във всичките му форми, може да се налива с водка и перилни препарати до побъркване. И в същото време да слави Сталин и Великия Октомври.Мужикът просто може всичко. Те това е НАРОДЪТ на Русия с главни букви.

  1. Че пак е по добре от ГОВЕДАТА на германия, които даже не са независими…

 8. На родолюбивите антилиберали – пожелаваме весели празници. Да намалят омразата и хъса. И догодина повече успехи и пари най-вече.

 9. А защо не прочетох и ред срещу далаверите на Тома Белев и неговите тролчета, които с ей такива фалшиви организацийки прибират стотици милиони левове от държавата?

 10. Vizhte v Zap Evropa , obiknovenia covek se razhda mnogo chesto v razbito semeistvo, s dovedeni bratia i sestri i mnogo chesto neobichan, na 16 god e izhvarlen na ulicata- sex, markomania, ktiminal. Tezi koito sa inteligentni zavarshvat obrazovanie so zaemi, posle zaemi za kashta, kola , creditni karti, zial zhivot izplashtat zaemi. Ako prezhiveat do pensia , ponezhe sa izritali deca i vnuzi, stavat samotnici, prodavat kashtata i v starcheski dom, kadeto bulgarkite i drugi gi podmivat. Nakraia kato mu udarish ravnosmetkata – bil se, nema te, nishto ne si ostavil. Ta tova e srednia zapadniak, po platen ot nas no i s po golemi harchove. Pomnete 10 Bozhia zapoved! Halal da sa im parite i saltanatite, te sa po zarobeni ot nas, siromashnite.

 11. Анализът и най-вече фактите – за броя НПО-та – ~ 38 000 , в държава като България , с 7 млн. население , за сумата от около 2 млрд. вложени в съсипването на България – всичко това показва смрадливото лицемерие на евроатлантическите „демократични ценности“ . А също така напомня и за вложените ~ 5 млрд. долара в Украйна – със същата цел , а и същите резултати – в момента Украйна е разорена икономически , политически , териториално и всичко останало .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.