Не правете това в Япония

Всяка държава има свои специфични правила, навици, култура и практики, които се различават от нашите. Япония не е по-различна. В Япония има много неща, за които много чужденци, които посещават, може да не са наясно и по невнимание да нарушат правилата и така да обидят или разгневят местните.

Нека видим:

1. Не влизайте в ресторанта с обувките

Много хора знаят, че редица азиатски страни имат политика за забрана на обувки в дома, но може би не знаете, че много работни места, ресторанти, училища и дори хотели изискват всички да свалят обувките си и да носят пантофи или обувки за закрито. Повечето ресторанти имат шкафче за обувки на входа, където се поставят, особено ако ресторантът има подови настилки от татами.

2. Не използвайте едни и същи чехли в къщата

Чехлите в банята са предназначени само за баня и ако ги носите случайно в друга част на дома, може да предизвикате шокирани и отвратени лица. Ако случайно направите тази грешка, не забравяйте да се извините на всеки, който забележи.

3. Внимавайте с клечките за ориз

Може да изглежда удобно и дори ефективно да забодете клечките си в ориза, за да не ги изпуснете, но това е може би най-неприемливият начин за боравене с клечките, тъй като символизира смъртта. На японските погребения клечките се забиват в ориза с лицето нагоре по време на погребалните ритуали и напомнят на японците за смъртта. Освен това е символ на лош късмет, така че определено трябва да се избягва, когато се яде навън.

4. Не оставяйте чантите на седалките 

По възможност поставете чантите и раниците в багажното над вас или дръжте куфарите пред себе си, вместо да ги подреждате на седалката до вас. Ако държите чантите възможно най-близо до вас, това също ще гарантира, че влака има лесен достъп до вратите.

5. Не проявявайте публична проява на привързаност

Публичните прояви на привързаност може да са често срещани във вашата страна, но в Япония повечето двойки избягват целувки или прегръдки на публични места.  Дори когато се срещат за първи път с приятелка или гадже или се сбогуват, японците рядко се прегръщат или целуват. Хващането за ръце обаче е популярно. Чужденците, които са на почивка и особено на меден месец, може да искат да изразят чувствата си, но трябва да бъдат възможно най-дискретни, тъй като японците не са свикнали да виждат подобни интимни моменти .

6. Не си издухвайте на носа на публично място

Звукът от издухването на носа в кърпа е силен и пронизващ и трябва да се избягва. Ако ви се наложи, кажете, че отивате до тоалетната или продължете да подсмърчате, докато имате възможност да си издухате носа насаме.

7. Не носете черна вратовръзка на сватба

В Япония черните вратовръзки се носят само на погребения, тъй като те са символ на тъга и траур. Повечето мъже на сватбите носят бели вратовръзки, включително младоженеца и шаферите. А черните дрехи като цяло не се носят често по време на щастливи поводи. 

8. Не използвайте една ръка, когато подавате нещо

Двете ръце винаги се използват, когато давате и получавате неща в Япония. Това показва учтивост.

9. Не сочете

Не посочвайте хора или неща, защото това се счита за грубо. Когато сочите към нещо, трябва да използвате ръка и да махнете внимателно към това, което искате да посочите. Освен това, когато се позовавате на себе си, трябва да използвате показалеца си, за да докоснете носа си. 

10. Не давайте бакшиш

Бакшишите не са често срещани в Япония и понякога дори се отказват. Оставяйки бакшиш на маса и излизайки от ресторанта, може сервитьорът дори да ви последва и да ви върне парите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл