Не сте будни, прости като хунвейбини сте

Представянето на исторически фигури като различно от това, което са били, е лъжа, а не принос към расовото равенство и етническия мир - все едно да представим Стамболов като циганин, а Христо Ботев като трансджендър

Woke-активистите живеят в измислен и истеричен свят на “патриархат", “токсична мъжественост”, „системен расизъм“, “върховенство на белия човек”

Да бъдеш woke (буден, осъзнат) и да воюваш за wokеness (осъзнатост, чувствителност за социалната справедливост) – това е новата авторитарна обсесия, подхранвана от конформизма, тичащ след радикалните крясъци. С тези понятия, заети от афроамериканския жаргон, днес се обозначава една все по-агресивна социална теория и политическа практика на унищожаване на Свободата и силово налагане на монополен идеологически дискурс във всяко кьоше на човешкия живот. Wokeness е широка платформа, под която се събират в токсичен коктейл всички извращения на либералния фашизъм и прогресисткия неомарксизъм – политика на идентичностите, критическа расова теория, cancel-култура, джендър-идеология.

Woke е психоза. Титания Макграт – това знаменито алтер его на популярния колумнист в Spiked Ендрю Бойл - сполучливо иронизира абсурдното woke-мислене в своята сатирична книга “Woke: Наръчник за социална справедливост”: „Да си родена в един хетеронормативен, патриархален свят на бял супремасизъм нанася тежка психологическа травма, особено на бебетата-феминистки, като мен. Аз бях кърмена през първите шест месеца от моя живот. Нима майка ми не знаеше, че съм веган? Интересуваше ли я въобще? Отраснах в такова потисничество.”

Всъщност wokeness е една вавилонска кула от лъжи. Woke-активистите живеят в измислен и истеричен свят на “патриархат", “токсична мъжественост”, “хетеронормативно потисничество", “системен расизъм“, “върховенство на белия човек” и “белотата" (whiteness). И воюват фанатично за неговото разрушаване. Също като китайските хунвейбини – онези полуграмотни младежки шайки, залели Китай по времето на Мао Цзедун с насилие и хаос – и техните идейни следовници от woke-движението днес воюват срещу “четирите отживелици" – старите идеи, старата култура, старите нрави и старите обичаи. Наричат това “борба за социална справедливост” и искат да изличат “стария свят" не само от настоящето и бъдещето, но и от миналото.

Woke-активизма не търси решения на социалните проблеми, а ги хиперболизира до истерия, огражда ги с траншеите на омразата и открива картечен огън срещу всяко различно мнение, идея, начин на живот. Те не искат решения в името на общото благо, а диктат и господство. За woke-движението фактите са тирания, а науката – зловеща Бастилия, които накърняват треперливите им чувства. Пак Титания Макграт пише: “Чувствата не се интересуват от фактите. Така работи социалната справедливост. Ако чувстваш, че нещо е вярно, значи е вярно".

Затова се появяват абсурдни woke-факти, които нямат нищо общо с науката и с реалността. Като десетките джендъри, “раждащи мъже", “родител 1 и 2”, “менструиращи хора”. И прочие джендър-измишльотини – за да не се накърнели чувствата на трансджендърите или “ЛГБТЬЪЙЮЯ+-” активистите. Щото те така ги чувствали нещата. Докато чувствата на мъжете и на жените трябва да бъдат анихилирани. Или пък новата woke-вълна - исторически персонажи и класически художествени образи да се представят като чернокожи. За да се подхранело чувството за расово равенство. Това равенство ли е или черен супремасизъм?

Приказките за равенство и “инклузивна среда" са храна за наивници. Wokеness гради ново неравенство, в което белият хетеросексуален мъж, и въобще хетеросексуалните мъже и жени, са потиснати и изтласкани.

Прекрасна илюстрация на новото неравенство е политиката на Университета в Хертфордир, Великобритания, която постановява, че 10% от служителите му трябва да са гей, а 20% BAME – акроним за чернокожи, азиатци и други етнически малцинства. При положение, че гей-населението в страната е само 6%, а BAME 13%. Или задължителните гей-етно квоти в бордовете на частните фирми, които въвеждат в Калифорния. И прочие.

Woke-психозата вече излезе от неомарксистките катедри и активно промива мозъци с халтурата, която бълват Холивуд, Netflix и пр. филмопроизводители. Ако някой извънземен гледа новите им филми, със сигурност ще остане с впечатлението, че Земята се населява от огромно мнозинство ЛГБТ и чернокожи, докато хетеросексуалните и белите са някакво отмиращо изключение. Прекрасно е филмите да представят обществото в неговата пъстрота, но истинското общество с неговите реални пропорции и багри, а не woke-фантасмагории.

Всъщност, цялата woke-култура се стреми към свят, изграден върху лъжа. Защото е лъжа, че мъжете могат де раждат или да менструират. Лъжа е, че като си въобразиш, че си нещо различно от твоя биологичен пол, това сменя половата ти идентичност. Лъжа е, че Ейбръхам Линкълн е бил расист. Лъжа е, че Ана Болейн е била чернокожа. Лъжа е, че класическите произведения на европейската култура били демонстрация на “бял супремасизъм", защото изобразяват само бели хора. Истината е, че полът е един и същ от раждането до смъртта, Линкълн премахва робството, а британските кралски династии са бели. Истината е, че Европа е населявана главно от бели, които са работили, творили и завещали на поколенията своето културно наследство на бели хора в бели общества. И това не е “системен расизъм". Нима африканското изкуство, което изобразява почти изключително само черни, е расистко? Или е расистко азиатското, което изобразява 100% азиатци? Не, те отразяват социалната реалност в тези общества. 

Откъде-накъде ще подменяме историята при нас? Онези woke-активисти, които ще скочат, че няма нищо лошо черна актриса да играе Ана Болейн, първо трябва да отговорят на въпроса: а защо е “расистко", според вашите теории, бели да играят черни; или Скарлет Йохансон да играе трансджендър? Когато става дума за исторически фигури, представянето им като нещо различно от това, което са били, е просто лъжа, а не принос към расовото равенство и етническия мир. Все едно да представим Стамболов като циганин, а Христо Ботев като трансджендър. Нямаше да има нищо лошо да бъдат представени така, ако наистина са били такива. Но не са.

Самата идея, че можеш да бъркаш в историята с woke-ръчички, омазани в днешни идеологеми, е глупава и ненаучна. Поставянето на сложните социални отношения, баланси и конфликти в съвременното общество в опростенчески схеми, базирани на расата и пола, е белег на интелектуален примитивизъм. Няма прости решения на сложни проблеми, както си мислят wiki- и google-експертите и титаните на безсмислието от катедрите за критическа расова теория и джендърни изследвания.

Wokeness е точно това – диктатура на профанизацията и дипломираното невежество. Какво друго може да съчини “теорията", че изпускането на газове от кравите е проблем на глобалното затопляне. Или че белият мрамор на „Пиета“ на Микеланджело е белег за системен расизъм, а между мъжете и жените няма никакви биологично и генетично детерминирани различия. Или че математическите теореми трябва да бъдат изчистени от потисническата белота на бялата раса.

Не сте woke. Прости сте. Като хунвейбини. Затова и woke-активизма ще има съдбата на китайската “културна революция".

Коментари

Задължително поле