Не съчетавайте тези продукти

Здравословното хранене не е само набор от полезни продукти, но и правилното им усвояване. Неподходящото съчетаване свежда до нула ползата дори от най-качествените компоненти. Специалисти в областта на храненето посочиха комбинациите, които се усвояват зле и трябва да ги избягваме в менюто си.

- Кафе и ръжен хляб. Диетолозите отбелязват, че при тази комбинация кофеинът не позволява на организма да усвои полезните вещества от хляба.

- Печен сандвич със сирене или кашкавал. Мнозина се глезят с такава закуска, но по думите на специалистите в стомаха ще бъдат усвоени само протеините от млечния продукт, докато скорбялата в хляба, която не е разградена, може да допринесе за образуването на вещества, които са потенциално токсични за организма.

- Омлет с бекон и кашкавал (сирене). Блюдото съчетава няколко вида протеини, които са прекалено много за нормално усвояване. Вместо тази тежка закуска по-добре е да се ограничим с вкусен омлет със зелени подправки.

- Макарони и домати. Ще кажете – та това е класиката на италианската кухня! Учените обаче отбелязват, че доматите зле се съчетават с храна, богата на скорбяла (каквато е пастата). Ако прибавим и сирене или кашкавал, храносмилането вече гарантирано е нарушено.

- Хляб с конфитюр. Съдържащата се захар в сладкото в съчетание със скорбялата и протеините в хляба лесно предизвикват стомашна ферментация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме