НЗОК отива на съд за 51 млн. лв., неизплатени на болниците

Съдебен иск срещу НЗОК за разплащане на близо 51 млн. лв. на болниците ще внесе през януари Българският лекарски съюз във Върховния административен съд. Това съобщи във вторник председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Парите са за надлимитна дейност на лечебните заведения за 2015 г. като половината от тези разходи са формирани от спешни случаи. Средствата са отчетени и приети от НЗОК, но не и изплатени на частните, общинските и държавните болници в страната.

От своя страна Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) е внесло жалба в Административния съд срещу решение на НЗОК от 21 ноември. То гласи, че касата ще отпусне допълнителни 50,5 млн. лв. за лекарства от надсъбрани здравноосигурителни вноски, но не и за извършена болнична дейност. Българска болнична асоциация (ББА) също ще подаде жалба до Върховния административен съд заради решение на Надзорния съвет на НЗОК      за   неизплащане на   надлимитна дейност на болниците.

Искането е да се плати цялата отчетена надлимитна дейност и за 2015 и 2016 г. Прогнозно надсъбраните средства от здравни вноски през тази година ще са 85 млн. лв., а за 2015 г. - 50,5 млн. лв., посочи д-р Грозев.

Когато през октомври и ноември заболеваемостта се увеличи, а с нея и надлимитната дейност, може да се използват спестените милиони в регионалните здравни каси от по-малката заболеваемост през лятото. Тези средства обаче са отишли на централно ниво, обясни шефът на ББА д-р Иван Маджаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве