САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение

Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Ние, на които ни е писнало от всякакви партии

Тежък беше последният уикенд. Неполитическите и политическите сили се премериха. Едните си спретнаха веселба насред София, и викаха „пейте наш’та песен“. Разбира се, на който не му се пееше, бe принуден да живее цяло денонощие в блокада и да слуша постиженията на съвременната озвучителна техника.

Премиерът Бойко Борисов пък се тупна по гърдите – как бил разрешил на „желаещите“ да си правят каквото си искат в средата на столицата. Оправда се че е имало такива блокади и заради БСП, и заради СДС, и заради други велики партии…

Какво да кажем ние, на които ни е писнало от всякакви партии?

Малка справка – на последните парламентарни избори (5 октомври 2014) от 6 858 304 избиратели действителните гласове са 3 283 165. Това прави само 47% избирателна активност – т.е. управление на малцинството. Казано по-просто, на повечето ни се повръща, като чуем „политическа партия“.

Та г-н премиерът нищо не каза за нас – повечето. Но сигурно това му е разбирането за демокрация?!

За да имаш тежест, за да си някой, трябва пред името ти да има партийна абревиатура Например БСП, ДПС, СДС, АБВ или някоя по-сложна – с повече букви. Трябва да се напъхаш в редиците на някой лъжлив и крадлив партиен лидер.

А всъщност тъжната истина е, че онези – повечето – са хората, които плащат.

Ето я и сметката:

Партийните субсидии по 11 лева за около 3 милиона (3 144 038) действителни гласа към момента са почти 35 млн. лева (34 584 418) годишно. С въвеждането на задължителното гласуване за 6 858 304 избиратели сумата вече набъбва на близо 75,5 млн. лв. И тези пари ще се плащат от 4,5 млн. души в трудоспособна възраст. Т.е. всеки работещ, гласувал или не, ще трябва да плаща повече от 16 лева годишно – за светлото бъдеще на партиите ни. И това – за да сме се противопоставели на незаконното финансиране. Не разбирам как като взимат пари от мен, партиите ще спрат да приемат незаконни финанси? Няма такова нещо. Просто абревиатурата им става по-тежка.

В конституцията пише: „Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.“

Никъде не се споменава за принуда. Но конституцията едва ли е наясно колко пари губят партиите от пустата ниска избирателна активност.

Сега с предстоящия референдум имаме шанс да преразгледаме тези съвсем законни приходи на партиите, в замяна на които ни затрупват с лъжи и празни обещания.

Имаме шанс да видим колко струват в български левове „безценните идеали“ на политическите ни сили. Нека покажат за какво сме им били нужни ние, избирателите – заради единайсетте лева на глас или заради силата на единството. Дали ще сме също толкова важни и за по 1 лев на глас?

Във всички случаи – неизкривен от партийни розови призми.

Но и тук се очаква да заиграе тежката артилерия.

 

Как ще ни изиграят

Няма да е изненада, ако резултатите от референдума бъдат такива, че с недоумение ще гледаме как съвсем сами и с изявено мнозинство сме се задължили да гласуваме, как копнеем партиите да смучат повече и повече пари от държавния бюджет (т.е. от нас) под формата на субсидии и … как мечтаем да избираме депутати дълбоко мажоритарно на по 2 тура и да се стремим към заветното абсолютно мнозинство.

След това ще станем свидетели на истинско чудо – с трепет ще наблюдаваме как високопоставените другари в Народното събрание ентусиазирано и окъпани в щастие изпълняват волята народна.

Тогава ще ни сочат с пръст от високата си трибуна и ще ни навикват поучително: „Вие си го избрахте.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Нито искам да гласувам задължително,нито одобрявам мажоритарни избори,при които една партия може да получи всички мандати или поне на 180 места и да си променя Конституцията както и хареса,а парите за глас колко са въобще не ме интерисуват и по двайсет да им дават пак няма да се почуства.Успех на другояче мислещите,но няма да им помогна като гласувам против за „кворума“.

  2. И 1934 г не може да има – нали заради тогавашния преврат нямаме армия. Току виж военните вземат властта в ръцете си и забранят всички партии.

  3. Моите най-благозвучни пожелания към майките им и всичко женско в родата им на нашите „обгърнати от всенародната любов“ политици!!!!! Не смея да кажа „мамка им“, защото, само като си помисля за „майката на нацията“ – и ми се драйфа!!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.