Николай Банев обсъждал с майка си с кои свидетели по делото срещу него да бъде говорено

Евгения се обаждала от ареста на децата си във Франция

Спецсъдът отказа да освободи Николай Банев от ареста и да му наложи по-лека мярка за неотклонение.

Според съдия Иво Хинов има достатъчно доказателства по делото, които на този етап са достатъчни, за да се приеме, че Банев, майка му Мария и съпругата му Евгения са участвали в организирана престъпна група в дълъг период от време. Освен това според съдия Хинов има риск, ако бъде с по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. Причината е, че разполага с достатъчно финансов ресурс зад граница, чрез който да се опита да попречи на наказателното производство. Освен това може да повлияе на свидетели по делото, които все още не са разпитани.

img_8090-01-1200x800От прокуратурата посочиха, че и тримата Баневи са разговаряли помежду си и след арестите, като Николай и Евгения са имали телефони в килията си и са комуникирали дори с децата си, които са във Франция.

От държавното обвинение посочиха, че разговорите са свалени и е изготвена експертиза и от тях става ясно, че Банев и искал и обсъждал с майка си кои свидетели да бъде говорено. Имало и разговор с руснак, с когото се обсъждало евентуално политическо убежище. Децата на Баневи пък твърдели, че им харесва във Франция и не искали да живеят в Русия.

В разговорите помежду им се обсъждало и какво да бъде поведението им пред медиите преди и по време на заседанията в съда.

Пред спецсъда дойде и Мария Банева, за да подкрепи сина си, а след края на заседанието тя каза пред журналисти че това, което се случва с него било, защото не заставал на колене.

Самият Николай Банев каза пред съда, че като чете материалите по делото се чувства като в детската градина, където се опитват да направят икономически анализ.

Решението на съда не е окончателно и адвокат Христо Ботев заяви, че ще обжалва. Евгения Банева не е искала промяна на мярката за неотклонение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право