Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Николай Младенов призова "Хамас" и Израел „да отстъпят от ръба“ на войната, след като четирима души загинаха след поредната ескалация на напрежението в Ивицата Газа.

„Всички в Газа трябва да отстъпят от ръба. Не следващата седмица. Не утре. Веднага!“, българският дипломат в профила си в социалната мрежа „Туитър“. „Тези, които искат да провокират палестинците и израелтяните към нова война, не бива да успеят“, допълни той.

По-рано днес израелската авиация започна масирана бомбардировка по обекти на палестинските екстремисти в Ивицата Газа в отговор на „сериозен пограничен инцидент“, отговорността за който лежи на управляващото анклава движение ХАМАС, съобщиха от военното министерство в Тел Авив.

По-рано военните съобщиха, че силите им на границата са попаднали на снайперистки огън от територията на Газа, но засега не говорят за наличието на жертви.

„Самолетите на ВВС на Израел започнаха мащабни удари по военните цели на ХАМАС по цялата територия на Ивицата Газа. В отговор на сериозното нападение по израелските военни, сега армията провежда голяма атака по различни точки“, съобщават Израелските сили за отбрана.

Коментари

Задължително поле