Николас Мадуро даде 72 часа на посланика на ЕС да напусне Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро даде 72 часа на ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Каракас да напусне страната, предаде АФП.

Решението е в отговор на наложени от Европейския съюз санкции на 11 венецуелски висши политици, сред които и Луис Пара, който през май се опита да измести опозиционния водач Хуан Гуайдо от поста му на председател на парламента. Фигуриращите в списъка нямат право да влизат в блока, а евентуалните им сметки в европейски банки ще бъдат замразени.

Мадуро обяви експулсирането на Исабел Бриянте Педроса в реч в президентския дворец Мирафлорес. Той заяви, че ако европейските лидери не уважават Венецуела, те трябва да напуснат страната, посочва АП.

След решението на Мадуро от Европейския съюз обявиха, че не могат да отговорят с реципрочна мярка и да изгонят физически посланика на Венецуела от своя територия. Говорителят на ЕК Виржини Батю-Хенриксон уточни, че според Виенската конвенция, това е от компетенцията единствено на Белгия, на чиято територия се намира дипломатическата мисия на държавата. Процедурите на ЕС изискват изгонването на посланика да бъде одобрено единодушно от всички страни членки.

ЕС и страните-членки обмислят отговор на решението на президента на Венецуела Николас Мадуро да обяви посланичката на Общността в страната Изабел Брилянте Педроза за персона нон грата, заяви по-късно върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Коментари

Задължително поле