НИМ представя находките от археологически сезон 2019

За първи път ще бъде показана една от най-впечатляващите находки - масивен златен пръстен, открит в Калиакра.

Масивен пръстен, открит в Калиакра, е сред най-ценните експонати

Намерено е и монетното съкровище на Алексий I Комнин, сечено през 1081 г.

Изложбата се открива днес от 16 часа в Кръгла зала

И този декември Националният исторически музей спазва традицията си и изпраща годината като представя значимите находки на музейните археолози, открити през настоящия сезон.

Изложбата “Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019” ще бъде открита днес от 16:00 ч., в Кръгла зала.

През 2019 г. екипът е провел археологически разкопки на 16 обекта и два теренни обхода - от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучени са селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища. Открити са голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди - от късна праистория до българските земи и средновековието.

За първи път ще бъде показан един от най-впечатляващите предмети - масивен златен пръстен, открит в Калиакра, под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ.

Пръстенът е от известния “Калоянов тип”, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Уникалната находка разкри името на погребания - Георги, както и знатното му потекло. Посетителите ще видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Изключително рядка колективна монетна находка от “Късноантична и средновековна крепост - “Балък Дере”, намираща се на територията на община Ивайловград, е един от акцентите в изложбата. Монетното съкровище на византийския император Алексий I Комнин (отсечено през 1081 г.), открито от Ивайло Кънев, главен уредник в отдел “Археология” в НИМ, е изключително рядко. Монетите са изработени от сребро и злато, извънредно тънки и чупливи, и много добре запазени, което ги прави още по-редки.

Изложбата ще продължи до 17 февруари 2020 г.

Коментари

Задължително поле