Нинова ударно сменя шефове на държавни фирми

Факсимилета от условията на конкурса за борд на “Кинтекс” и отказа поради неблагонадеждност.

Текат масови назначения в министерства и агенции

Министърката отстранява от надпреварата нежелани кандидати с мотив, че са неблагонадеждни

Част от абсурдните конкурси са спрени

Назначения на “наши хора” на държавни постове в последните дни на правителството в оставка ударно тече в министерства и фирми с държавно участие. По страниците на ведомствата масово се обявяват конкурси, установи проверка на “Труд”.

Рекордьор по смяна на шефове е Корнелия Нинова, която скандализира бизнеса с провеждането на тридневни предварително нагласени конкурси за попълване с партийни другари директорските постове в държавни дружества и бордове в най-големите държавни фирми в системата на Министерството на икономиката и индустрията. Целта на нагласените конкурси е да бъдат устроени за 5 години напред верни кадри на Нинова.

Експерти от икономическото ведомство предоставиха на “Труд” документи, които показват, че процедурите за конкурсите се обявяват в петък следобед, а срокът за подаване на документи изтича в... понеделник. За да не стават грешки и да се предотврати всяка възможност за явяване на случаен (не наш) човек.

С тридневен срок за кандидатстване бяха конкурсите в стратегически предприятия за българската икономика - дружествата Кинтекс, Вазовски машиностроителни заводи - ВМЗ и Ел Би Булгарикум.

Следва друг тридневен конкурс в пълно медийно затъмнение - за шефове на Държавна консолидационна компания, Национална компания “Индустриални зони” и Българска агенция за експортно застраховане (публични дружества със стотици милиони активи и проекти).

Чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) Нинова провежда конкурсите в пълен мрак. И до днес липсва публикуван списък на допуснатите кандидати (“нашите хора”), въпреки че неудобните вече са отстранени.

Как става това описва в профила си във Фейсбук Александър Михайлов, бивш шеф на “Кинтекс”, два пъти уволняван от Нинова.

Ето какво пише той:

“Реших да проведа експеримент, като подам документи за участие, за да проследя как ще се развият конкурсите. Беше ми много интересно да видя как и на какъв етап ще измислят причина да ме отстранят. Получих уведомление, че съм отстранен, защото не отговарям на следното изискване за кандидатите: “да са почтени и да имат добра репутация”. Забележете, това не се удостоверява с документи или по друг обективен способ, а само с “усещането на оценителната комисия” - идеалният инструмент за отстраняване на нежелани кандидати. След като получих уведомлението за отстраняване, което публикувам тук, реших да изчакам, за да дам време на комисията да оповести “благонадеждните кандидати”, които е допуснала до писмената част на конкурса. Такава информация до днес липсва на сайта на ДКК”, пише още Михайлов.

Той коментира, че три дни са крайно недостатъчни, за да се намери подготвен човек, на когото да се повери управлението на милиони държавни пари. Особено, когато два от тези 3 дни са почивни. Времето обаче е достатъчно за изначално определените от председателя на БСП партийни другари, които предварително (най-вероятно) са уведомени и вече са подготвили списъка с документи.

“Труд” научи, че конкурсите на Нинова и опитите є да устрои свои хора с постове в последния момент са възмутили нейни колеги от МС и са довели до разправия с премиера в оставка Кирил Петков. Резултатът бил спиране на част от абсурдните конкурси.

Александър Михайлов, Бивш директор на “Кинтекс”: Завеждам второ дело срещу Нинова

Второ дело срещу Корнелия Нинова заведе вчера бившият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов, съобщи той за “Труд”.
“На 13 юли бе първото заседание по делото, което заведох по НПК срещу Нинова за нейните откровени лъжи по мой адрес. Адвокатът є се бил разболял и следващото заседание бе насрочено за есента. Тогава обаче г-жа Нинова ще може да се скрие зад депутатския си имунитет и да се предпази от наказателна отговорност за всички безобразия в Министерството на икономиката и индустрията”, обясни Михайлов.

Той обаче внесъл вчера и иск по ГПК, така че Нинова няма да може да се скрие зад имунитета си. Михайлов е убеден, че ще спечели делото и ще дари цялата сума за благотворителност.

Параграф 22

Властта атакува в КС забраната за промени в правилниците на министерствата

Правителството в оставка на Кирил Петков атакува в Конституционния съд (КС) приетата от парламента забрана до 31 август 2022 г. да се правят промени в устройствените правилници на първостепенните бюджетни разпоредители.

Тя беше направена при актуализацията на бюджета и тогава в §22 от закона беше записано: “Промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители с бюджет могат да се правят след 31 август 2022 г.”. Забраната бе наложена, за да не могат в 12 без пет министрите в оставка под предлог преструктуриране във ведомства, агенции и държавни фирми да уволняват експерти, за да назначават свои хора.

Независимо от забраната решенията от последното заседание на МС показват, че се правят промени в устройствените правилници на министерство на финансите и на министерство на правосъдието.

Георги Клисурски е сред учредителите на ПП

Асен Василев слага свой приятел за шеф на нов институт

Георги Клисурски

В последния момент правителството в оставка реши да създаде с постановление и Институт за стратегически анализи и прогнози към министерството на финансите. Вече се знае, че за шеф на въпросния институт ще е емоционално близък приятел на Асен Василев - Георги Клисурски. Той беше назначен като съветник на Василев още в първото служебно правителство от миналата година. Клисурски влезе и в Националния съвет на “Продължаваме промяната”.

Депутати коментираха, че Василев ревниво лансира Клисурски на различни постове, но винаги се стреми да е под негово управление, както и в случая. Аргументът, с който правителството в оставка създава Института е, че имало установена липса на единен център за изготвяне на стратегически микро- и макроикономически анализи по различни тематични направления - от фискална политика до здравеопазване.

Новото ведомство няма да е от държавни служители, но ще има изпълнителен директор, който ще е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на финансите и ще се назначава и освобождава от министъра на финансите. Останалите кадри в новата структура ще се вземат от министерството на финансите, а в крайна сметка от там ще отчетат намаление на щатните бройки.

Още по-скандално е, че с измененията, с които се създава Института за стратегически анализи и прогнози, беше заложено процесуалното представителство на държавата по международните арбитражни производства да се прехвърли от финансовото министерство в министерството на правосъдието. Както “Труд” съобщи още на 11 април, точно финансовият министър Асен Василев е двигател на това преместване на арбитражите, за да може да бъдат наети нови юридически кантори и вероятно да се облагодетелстват определени лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения