Нищо не спира поскъпването на имотите в Германия

Повишението на цените на апартаментите в големите градове в Германия е със 7,3% за година.

Очакват ръст на наемите

Селата са привлекателни

Причинената от коронавируса криза не спира покачването на цените на жилищата в Германия. За година поскъпването на апартаментите и едно- и двуфамилните къщи е средно със 7,8%, показват данни на Федералната статистическа служба. Това е най-голямото увеличение на цените от четвъртото тримесечие на 2016 г., когато ръстът е бил 8,4%.

Търсенето на жилища, както в големите градове, така и в селските райони, се подкрепя от ниските лихви по ипотечните кредити.

Най-голям ръст от 10,2% е регистриран в средноголемите градове. В големите градове - Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф, цените на апартаментите са се повишили със 7,3%. В по-гъсто населените селски райони увеличението при цените на къщите е с 9,7%, а на апартаментите - със 7,1%.
При наемите експертите очакват повишение през 2021 г., особено в районите край големите градове.

Тенденцията се подсилва от коронакризата. „Околността на големите градове е победителят в пандемията“, казва Каролин Вандзик, управляващ директор на Хамбургския институт Gewos. Наемите в околните на големите градове райони могат да се повишат по-бързо, отколкото в мегаполисите, смятат експертите.

„Околностите привличат повече семейства, които се нуждаят от пространство, а по-малките домакинства, необвързаните и младите хора доминират в градовете“, казва Михаел Фойгтлендер от Института за германска икономика.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти