Новата „единица“ е по-къса и по-просторна

BMW Серия 1 минава на предно предаване

В автомобилната индустрия някои визии много бързо стават реалност, колкото и смели да изглеждат в началото. В последните години BMW реализира няколко много радикални идеи, сред които са въвеждането на предно предаване и трицилиндров двигател. С излизането на третото поколение Серия 1 задвижването на този уникален за сегмента модел се прехвърля изцяло върху предните или четирите колела, а досега това беше единственият компактен хечбек със задно предаване.

Не може да има никакво съмнение, че конструкторите на BMW са направили всичко възможно новата „единица“ с променената си философия отново да задоволи най-високите претенции на потребителите. Напречно монтираният двигател позволява предният капак да бъде по-дълъг и наведен в предната си част, както и надвесите да станат по-къси. Така изпъкват по-ярко емблематични за марката елементи като двойните фарове и ефектната бъбрековидна решетка.

Използваната платформа за предно задвижване отваря повече пространство за пътниците и за техния багаж. Въпреки че габаритите остават приблизително същите (дължината на каросерията дори е намалена с 0,5 см), кабината е осезаемо по-просторна и това трябва да се усеща отчетливо на задните места. Багажникът побира 380 л, а при сгъване на облегалките обемът му се увеличава до 1200 л. Серийно моделът ще се произвежда с 4 врати за по-голяма функционалност.

Предлаганите двигатели с вътрешно горене ще бъдат с 3 и 4 цилиндъра. Мощността им варира от 116 к.с. за базовия дизел 116d с мощност 116 к.с. до 306 к.с. във върховото изпълнение M135i xDrive с двулитров бензинов двигател. Топмоделът ускорява за 4,8 секунди от 0 до 100 км/ч, като максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Той разполага с електронен блокаж на диференциала, задвижване на четирите колела и 18-инчови джанти с гуми 225/40. Размерът на предлаганите колела е в диапазона 16 – 19 инча.

Най-икономичният вариант е 116d, който изминава 100 км с 3,8 л дизел (по данни на производителя). Повечето конфигурации за задвижваща система се базират на 8-степенна автоматична трансмисия, механична скоростна кутия се предлага за базовите изпълнения.

За първи път BMW дава възможност купувачите на Серия 1 да поръчват панорамен покрив и изцяло дигитален кокпит. Потребителите имат на разположение най-модерните системи за асистенция, безопасност и комфорт на баварския производител. Новост е асистентът за заден ход, който записва движението напред в 50-метрова дистанция при скорост до 36 км/ч и впоследствие може да върне назад автомобила по същата траектория при скорост до 9 км/ч.

Коментари

Задължително поле