Каква е разликата между свинята и милиционера?

Нено Димов: Темата за имотите на част от управляващите ми изглежда като начална предизборна кампания

Хвърлиха граната в посолството на Русия в Атина

Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1: А1 ще бъде пионер в развитието на 5G технологията

Започва набирането на оферти за продажбата на имот на семейство Баневи

Временно ще бъдат затруднени дейностите по регистрация в „Пътна полиция” поради обновяване на софтуерен компонент

Николай Цонков: Висшите учебни заведения са сложни организации, които работят по определен ред и правила

Отбелязваме Световния ден на водата

Индонезийската Garuda отменя поръчката за 49 самолета Боинг 737

Най-малко 47 са жертвите от взрива в завод в Източeн Китай

Франция отхвърли искането на Тръмп за членство на Бразилия в НАТО

ЕС е съгласен на отлагане на Брекзит, ако сделката на Мей бъде одобрена от депутатите

Лъвски скок или „план Б“ за България

Кола се вразя в тълпа хора в Китай и уби 6 души Шофьорът е застрелян от полицията

Новата стратегия на САЩ за Балканите: Да спре Русия Нищо не може да се случи, без да се решат споровете за македонското (гръцкото) име и косовската (сръбската) земя

Горе долу по едно и също време САЩ обявиха новата си стратегия за Западните Балкани и назначиха нов посланик в Скопие – Хойт Браян Ий. Интересното е, че Ий заменя много спешно Джес Бейли, който бе на този пост от декември миналата година. Очевидно е, че щом има нова стратегия, трябва да има и нов пълководец на терен.

Първо за стратегията. Веднага се очертават две много важни точки – решаването на спора за името на Македония с Атина и сближаване със Сърбия чрез решаване и на въпроса с Косово. Второто е наречено „историческо примирие“. Трудни задачи. Още повече, че Белград получава и ултиматума да се разграничи от Русия.

Докато Вашингтон бе зает с далеч по-горещи точки по света – Близкия изток, Корейския полуостров, Турция, Украйна, Междуморието, на Западните Балканите тихо и стабилно се настани Кремъл. В Белград действа истинска централа за налагане на руското влияние в района. Въпреки стремежа на сърбите да се интегрират в Европейския съюз бързо Сърбия има достатъчно поводи да е намръщена. Тя изпи достатъчно горчиви чаши през последните две десетилетия – беше бомбардирана от същите САЩ, беше разпарчетосана, беше сочена като символа на злото. В момента Сърбия, като наследник на Югославия, е държавата с най-голяма вътрешна миграция в цяла Европа – бежанци и преселници от всички бивши югорепублики живеят вече в родината-майка. През това време САЩ бяха на страната на Хърватия, на Босна и Херцеговина, на Косово, на Черна гора. Русия видя своя исторически шанс да се върне в играта на Балканите и да възстанови историческите си позиции тук. И го прави по имперски. Сви си меча бърлога в Белград и оттам се управляват всички процеси, свързани с интересите на Кремъл на Балканите, често използвайки сърбите.

Москва беше въвлечена в скандали около изборите в Черна гора. Главният прокурор Миливое Катнич директно обвини Москва, че е организирала опита за преврат в края на 2016 по време на вота. Същите съмнения останаха и по време на погрома в македонския парламент. През април беше организиран опит за покушение над депутати с цел предизвикване на извънредно положение и оставане на власт на кликата около Никола Груевски. Медиите в Македония изкараха конкретни данни за участие на агенти на сръбските служби, но зад тях прозираше дългата ръка на Москва.

Сърбия има толкова незараснали рани, че е чудно как съществува. След като загуби провинция Косово и Метохия, в новата държава остана един последен анклав, който се държи от сърбите – Митровица. Каквото и да се казва в официалните позиции на Прищина, мнозинството косовари, представлявани от доста радикални партии, са твърдо убедени, че в държавата им не трябва да остане нито един сърбин. Белград няма как да се откаже от поредното парче земя, още повече, че то е населено изцяло с етнически сърби. Ако се стигне до въоръжен конфликт, както не веднъж е предупреждавано, Белград няма как да влезе и да защитава своите, ако няма гръб. Русия го гарантира.

Ако някой се съмнява, че положението не е розово, то показателен е фактът, че тези дни Скупщината в Белград предвиди увеличение на бюджета на армията с 25%, като основно парите ще отидат за заплати и мотивация на униформените. Въоръжението върви с подкрепата на Русия. Никак не е розово положението и в Босна и Херцеговина. Все по-голямата радикализация на обществото и огромната икономическа криза, в която живее обществото лесно може да подпали нов конфликт. Република Сръбска е в страни от инвестициите на Саудитска арабия и Катар и единственото нещо, което я крепи е национализма. Този път Белград няма да стои настрана, ако нещо се случи и пак ще има нужда от гръб.

Днес САЩ предлагат алтернативен гръб, но само ако Белград обърне своя на Москва. Точно и ясно. Вашингтон имат целия инструментарум да реши проблема между Косово и Белград. Косово съществува благодарение на САЩ, ако има някакъв бизнес извън подземния, то е благодарение на САЩ. Там е най-голямата американска база в Европа. Един вид в тях е и морковът и тоягата.

Въпросът е каква е сделката, която ще спаси мира, ще остави териториалната цялост на двете държави, а и те ще излязат с достойнство от евентуален договор? Сложна работа.

Също сложна е работата и по оста Атина и Скопие. Няма никакво съмнение, че нашият вече близък приятел Зоран Заев дойде на власт с мощната подкрепа на САЩ. Ако някой е забравил, атаките срещу правителството на Груевски започнаха с компромати от подслушани разговори в правителството. Бившият министър-председател на Македония тогава обвини директно службите на САЩ, че са организирали това мерзко действие. Той вече е история.

Заев много ударно сближи България и Македония и реши един от големите си проблеми. Сега остана най-важното: името. Честно казано сегашното е най-неприемливо – Бивша югославска република Македония, но спорът е само за последната дума. Атина също не е в розово положение и САЩ имат достатъчно инструменти, за да вървят към решение на десетилетния спор. Ако това се случи, а то може да стане много преди да се реши въпросът с Белград, тогава Македония много ударно и бързо може да се приближи към НАТО. Това означава сигурност, означава по-добър бизнес климат, означава, че и руското влияние ще се събере само в рамките на Сърбия. Временно. Но преди САЩ да поемат юздите, ще трябва да кажат поне едно „Простете!“ за свинщините от 1999-а.

Ето защо Хойт Браян Ий е добър избор за нов посланик в Скопие. Реално той ще бъде двигателят на всички тези процеси.

От кабинета на Солана до помощник-държавен секретар

Хойт Браян Ий е дипломат от кариерата, който има огромен опит с Балканите. Три години е бил в кабинета на бившия генерален секретар на НАТО – Хавиер Солана. Има мисии в Черна гора, в Солун, където е бил генерален консул и стига до заместник шеф на мисията на САЩ в Хърватия. Междувременно е обиколил Афганистан, Хаити. Има огромен опит с бивша Югославия. Преди да поеме мисията в Македония е бил заместник помощник – държавен секретар за европейските и евразийските работи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (38)

 1. Краварите да го духат, никой не ги иска тук, защото само зло носят.

  1. Ти пък кой си да казваш кой какво иска. Може би искаш ушанките тука?

 2. Хахаха, а ес кypвите не ги бройкат за сливи – понеже споделят лaйнeните ценности на плевнелиев.

  1. Тебе пък кой те пита бе, мизерна отрепко?! Стой си там на торището сред другите фекалии и е окайвай, как твоите не те саферят за слива.

   1. аа, не…
    фекалиите са почва за твоите ценности и тези на плевнелиев, не за моите.

    1. Абе, Коменте, чак сега те разбрах. Ти си некое бивше гадже на Десито Банова, та затуй те е яд на Плевнята. Или не ти е вързала и сега си го изкарваш на него. Само с немците какъв ти е проблема не разбирам. Може би следваш вашия вожд с редкия мустак Режепа, щото той недолюбва швабите…Ха-ха-ха! Разкрих те!;)

     1. Той по-вероятно е бил мераклия на Плевнелиев, но оня му е отказал.

 3. Отделно, че никой не е крив на руското стадо, че трая онуй пияно говедо – елцин.

  1. Ти си пишеш тука простотиите на пияно. Време е вече дегенератите като тебе да ги пробират в лечебници.

    1. Келеме! Само пълниш форума със спам! Овоня всички с пиянските ти комплексарски изцепки! Няма коментар, под който да не си изцвъкал поредната си фекалия!

     1. Както казах, кат не ти харесва – не чети!

  2. Отделно никой не е крив на руското стадо, че от пианицата се прехвърли на ченгето, което нищо друго не може, освен да прави интриги и да дрънка оръжие. Да не говорим, че пияницата избра ченгето.

 4. Tia raboti ne se nalagat s prinuda, omrazata shte tlee I sled morkova/toiagata, shte ima novi pozhari. BB sgafi det poddrzha Zoran Zaev. Makedonia e veche suverenna strana, maketata nikoga nema da se opredeliat kat bulgari, ni kat govoreshti bulgarski ezik. A koeto e vazhno: imeto / simvolite ili coveka/ dushata. I kakvo polzuva covek da ima palat , bez zhiva dusha v nego!?

 5. Крайно необходимо е руската мръсотия, натрупана върху Балканите да бъде изрината и балканските народи да заживеят заедно, без „помощта“ на вечния подпалвач на хаос и войни – гладна и невежа Русия. Но първо да се удари един парцал върху гнусотията, наречена руски тролове.

  1. Strahile, zapadnite Balkani beha zeti ot Avstro-Ungaria. Juzhno-slovenskoto Kralstvo I komunisticheska Jugoslavia beha liubimci na France I GB. Italia sashto ima svoi na Balkanite, Germanskite ,humanisti’ proliaha reki ot krv, Turcia ni ima sichki za tehni, sega Velikata Imperia USA ima lostove za upravlenie na Balkanite. Prav si – sekakvi ,Veliki’ da go duhat. Kazhi go na BB. Nie tuk sme samo ot kuchetata det laiat krai krevata.

 6. Изключително справедливо и правилно решение беше да се бомбардира Сърбия и сетне да се отцепи провинция Косово от фалшивото формирование Сърбия. Да не забравяме, че Сърбите прочистиха Войводина от унгарци и германци и заселиха косовски сърби там, като по този начин сами нарушиха етническия баланс в Косово. Сърбите си платиха за историческите свинщини, ако мога да цитирам автора, и всеки достоен българин се радва за историческата справедливост. А че Русия ще бъде изметена от Балканите, е ясно и проруски настроените елементи могат само да бършат сълзи.

  1. „Да не забравяме, че Сърбите прочистиха Войводина от унгарци и германци“ – дълг на всеки държавник е да прочисти територията си от германци!

   1. Всеки държавник първо трябва да разчисти дегенерирали фекалии, като тебе. Сопол!

   2. И дълг на всики руски трол е да яде парите на германците и да прославя Русия

  2. Patriarshe, davai sega USA da bombi Atina – tia prochistiha Belomorska Makedonia i Trakia ot bulgari/makedonci i ni lishiha ot Belomorsko pristanishte. Shte vozstonovim oshte edna istoricheska nespravedlivost i shte se radvame.

 7. Златни ти уста, Патриарше, от твоите уста – в Божиите уши! Амин.

 8. Славянството е в подем, бъдещето е на славяните , а начело ще бъде Русия. Да свикват с това кравари, евреи, фашисти и техните подлоги. Между другото всички ние ще бъдем свидетели на тези дни, те вече настъпват.

  1. В какъв подем е Русия и славяните бре катило? Арабите чукат жените им а били в подем! Глупак.

   1. Това ,на което днес всички се кланят и наричат Велико , утре няма да съществува. Това, което днес никой не вижда утре ще бъде Велико. Това е естествения ход на нещата. Глупакът се кланя на преходното и изпада в смях щом чуе за закона на непреходното. Великия сред боговете почти винаги е нищожен сред хората. Великия сред хората почти винаги е нищожен сред боговете. Конфуций

  2. По какво позна, че е в подем? И какво е славянство? Поляците ще се оставят да ги ръководят руснаци? Как си го представяш това? Или наще „братя сърби“ ще ни върнат епархиите в Македония ? Тези приказки за славанство под руско ръководство (разбирай камшик) още през 19 в. са били предназначени за такива идиоти или продажници като теб, за да нахлузят с радост руския ярем. И сега не е друго. Но тогава тази политика се проваля, защото Русия няма капацитет да я наложи. И сега не е друго.

 9. Каква стратегия какви 5 стотинки. Те военнолюбивата мафиозията в сащ имат мноого стратегиии хахаха и всички са против хората и духовността – там, където се правят парета, където е добре за тях:)) А за стратегия на Балканите е смешно да се говори, особено, ако се послушат разговорите на балканджиите:) Имаме толкова колеги и приятели от балканските народи и никой не обича или вярва на сащ…Скоро даже пак имахме разговор с едно семейство – той сърбин, тя албанка или мюсулманка..говореща прекрасен сръбски и със сини очи:) Така плюха през цялото време военнолюбивата хунта на сащ, та даже ние, също не от много мълчалчаливите. не можахме да се доредим да си кажем мнението:))) Насила Обич, Любов, Уважение не се налага, даже и пари да имаш.. Ние, Балканджиите сме от специлано тесто и слабаците от интерхунтата не го знаят, но вече го научават:) Поздрави на всички почрени и духовни Човеци:)!!! Живи, здрави и щастливи:)

  1. Като даваш мнения по световната политика вземи малко се ограмоти. Това да не е футбол. Никой не обичал американците. Може сред твоето ниво познати и да е така. Ама колко българи, албанци, сърби са в щатите и колко в Русия. Освен това сички дето не обичат американците обичат доларите. Или мозъкът е толкоз закърнял, че не виждаш дори това банално противоречие.
   Освен това в политиката не е важно кой кого обича, щото това се мени с времето. Важно и кой има пари. И любимецът ви от Правец дори го беше разбрал. Следователно руснаците са бита карта на Балканите, ако наистина американците решат да ги прогонят. А, че на тебе като руски слуга това не ти харесва е ясно, но не мога да ти помогна. Сърди се на великия Путин, че с Крим смени кон за кокошка.

  1. В Албания има изключително много християнки, сръбски шуптар ще си вземе албански шуптар, понимайш? Една чиста мюсюлманка албанка никога не би се оженила за гнусен сърбин. Никога.

 10. Ne razbiram ot geopolitika ,no ako niakoi bombardira Bulgaria,zashto da go obicham. Zashto sarbite da obichat kravarite/ A da ste chuli Russia da e bombardirala Sarbia ili Bulgaria. A da ste chuli sluchaino dali kravarite ne sa bombili BG to. Predatelite i pametnik napraviha na agresora. Pozor Pozor Pozor

  1. Не си чувал, че СССР е бомбандирал София? Като четеш само Спутник няма и да чуеш. А чул ли си, че СССР обявява война на България, въпреки че поддържа дипломатически отношения с нея? Значи сърбите не обичат американците, че ги бомбандирали, а ние обичаме руснаците след като влизат в страната ни като завоеватели? Туй не говори много добре за нас или за теб, щото аз не се броя сред тези, дето обичат руснаците.

 11. Тъпако, през Втората световна война американците бомбардираха София със съгласието на всички съюзници в антихитлеровата коалиция. Включително със съгласието и дори по настояването на Сталин. Сталин първи поздравил Рузвелт за успешните бомбардировки на София. Чети и обичай своя род и език, а не варварския руски род и грозен руски език.

 12. Не е имало никакво настояване, нито някой е искал съгласието на Сталин. Американските бомбардировки над София са взети в отговор на обявяваната им на война от България. Решението е изцяло политическо, тъй като военна необходимост от подобни бомбардировки не е имало.

 13. Наблюдател:) И кой според теб имал мнооого пари? сащ ли? Да имат фиат мъни и си ги печатат с милиони може и милиарди:) Ти за пръв път ли го чуваш това за фалшиментите:) Освен това истински богати са тези страни, на които БОГ е дал природни ресурси и полезни изкопаеми…Там няма фалшименти:) няма празни хартийки:) Когато говорим за сащ нямаме предвид обикновените американци. Те, нашите сащ френдове, самите ни научиха на поговорката типична за страната и демохрацията им – Имам ли права? – пита обикновения американец? Имаш, разбира се, че имаш му отговаря мафията и правителствата. Мога ли да ги ползвам? Отговорът е – Не, не можеш:) какво да коментираме!!! Поздрави на всички почтени Човеци тук:) А що се отнася за Русия, преди няколко месеца двама наши познати, един канадец, друг белгиец, живеещ в сащ, започнаха работа в руски университет и са изключително доволни. Писаха ни, че имало условия за научна работа, че студентите били много будни и интелигентни, не като знаем къде, и те се надяват да им се продължи договора, който сега е за 2 г изпитателен срок…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.