Нова надежда или нови илюзии

Няма доказателства за бързо вирусно изчистване или клинични ползи от комбинацията на хидрохлорокин и азитромицин при пациенти със сериозни симптоми на COVID-19

Подобно бързо и пълно изчистване на вируса е доста неочаквано

Епидемията от COVID-19 е една от най-страшните световни пандемии за повече от век с над с над 1 360 000 заразени и и над 76 000 починали досега. Само във Франция до 7 април бяха регистрирани над 98 000 случая с близо 9 000 починали. Докато не бъде открита ваксина светът се намира в критична нужда да установи ефективни методи на лечение и по цялата планета се провеждат различни клинични изпитания. Аналозите на хлорокина показват свойства да удържат окисляването на ендозомите и да извършват инвитро неспецифична антивирална дейност при висока концентрация срещу широк спектър от нови вируси (като вирусите на ХИВ, тропическа треска, хепатит С, чикунгуня, грип, Ебола, ТОРС, БИРС) и от скоро COVID-19.

Във Франция, в резултат на клинични изследвания в Марсилия, съществува повишен интерес към използването на хидрохлорокин за лечение на болестта COVID-19 и наскоро френското министерство на здравеопазването разреши използването му, докато се очакват окончателните данни продължаващите тестове на лекарството. В свое проучване екипът под ръководството на доктор Готре съобщава за 100% изчистване на вируса при взети проби от 6-ма пациенти, след 5 до 6 дни лечение с комбинация от хидрохлорокин и азитромицин.

Нивото на вирусно изчистване е много по-ниско при лечение само с хидрохлорокин (57,1%) и само 12,5% при пациентите които не са били третирани с лекарството. Подобно бързо и пълно изчистване на вируса е доста неочаквано и решихме да направим оценка на резултатите с прилагането на лечението при 11 последователни пациента, хоспитализирани в нашето отделение, на които е даван хидрохлорокин (600 мг/ден за 10 дни) и азитромицин (500 мг на 1 ден и по 250 мг от 2 до 5 ден) използвайки същия режим на дозирани, за който съобщават Готре и екипът му.

Става въпрос за 7 мъже и 4 жени на средна възраст 58,7 години (с обхват между 20 и 77), като осем от тях бяха със сериозни съпътстващи заболявания, свързани с негативен изход от заразяване с COVID-19 (наднормено тегло: 2, белодробен рак: 3, рак на кръвта:2, ХИВ-инфекция: 1).

В началото на лечението 10 от 11-те имаха висока температура и бяха подложени на кислородна терапия. В рамките на следващите пет дни един пациент почина, а двама бяха прехвърлени под интензивни грижи. При един от пациентите комбинацията от хидрохлорокин и азитромицин беше прекратена от 4-ия ден заради удължаване на QT-интервала от 405 на 460-470 при получаване на комбинацията.

Последователните проби взети от 10 от пациентите (без починалия) с използването на Nuclisens Easy Mag®, Biomerieux и ускорители RealStar SARS CoV-2, Altona, бяха положителни за SARS-CoV2 RNA при осем от тях (80%) на петия и шестия ден от началото на лечението.

Тези резултати контрастират с данните подадени от Готре и екипът му и поставят съмнение върху силната анти-вирална ефикасност на тази комбинация. Още повече в техния доклад Готре и екипът му съобщават за един смъртен случай и трима прехвърлени под интензивни грижи, от общо 26 пациенти подложени на лечение с хидрохлорокин, което също подчертава лошия клиничен резултат на комбинацията.

В допълнение към това скорошно проучване от Китай на носители на COVID-19 не установи никаква разлика във вирусното изчистване след 7 дни наблюдение, със или без 5 дни лечение с хидрохлорокин, и никаква разлика в клиничния резултат (продължителност на хоспитализирането, нормализиране на температурата, радиологичен напредък). Тези резултати са сходни с липсата на каквито и да е ползи от лечението с хидрохлорокин при други вирусни инфекции, където е бил препоръчван като лечение или дори като превантивно средство.

В обобщение, въпреки твърденията за антивирална активност ин витро на хлорокина срещу COVID-19, ние не открихме доказателства за силна такава или клинични ползи от комбинацията на хидлохлорокин с азитромицин за лечението на пациенти с тежки симптоми на COVID-19. Продължаващите клинични изпитания на случаен принцип с хидрохлорокин би следвало да осигурят окончателен отговор що се отнася до ефикасността на тази комбинация и ще оцени безопасността й.

 

Тръмп рекламира препарата пред целия свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ако се разболее, би се лекувал с хидроксихлорохин. Поради тази причина той направи и мащабна реклама на препарата, публично, пред целия свят. От Белия дом държавният глава на най-могъщата страна в света съобщи, че складират огромни количества лекарство против малария, което потенциално може да се използва срещу коронавируса, информират медии.

Американският лидер се надява медикаментът да бъде използван за лечение на вируса, въпреки че все още не е доказана ефикасността му.

“Вашингтон закупи “огромно количество” хидроксихлорохин, обяви Доналд Тръмп и подчерта, че има “много силни сигнали”, че може да лекува коронавирус.

“Бих искал да влезе в лаборатория и няколко години да бъде тествано. Но ние нямаме време, нямаме и два часа, защото умират хора. Ако помогне, страхотно. Ако не помогне, пробвали сме. Какво имаме да губим”, попита Доналд Тръмп.

 

* Автори: Доктори - Жан-Мишел Молина, Констанс Делагер, Жером льо Гоф, Брено Мела-Лима, Диан Понкарм, Лориан Голдвирт, Натали де Кастро от отделението за заразни заболявания, Болница “Сен Луи”, Париж, Франция

Университет на Париж, Сорбона, Франция

Заглавието е на редакцията. Подзаглавието - не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения