Нова теория: Сърдечното заболяване е изписано на пръстите

Възможно е в бъдеще новата методика да измести някои скъпи изследвания.

Диагностиката не отнема повече от 20 минути

Учени са открили метод, с помощта на който могат да открият сърдечно-съдово заболяване по пръстите на ръцете. В интерес на истината, той все още не е достатъчно изучен и затова не се прилага широко в практиката. 

Според изследователи от САЩ информацията за болестта може да се снеме от пръстовите отпечатъци. При детайлния им оглед може много добре да се изучи състоянието на кръвоносните съдове. Всякакви изменения в линиите могат да покажат патологични процеси в сърдечно-съдовата система. 

Медицинските специалисти са стигнали до тези заключения след подробно изучаване работата на сърдечно-съдовата система на болни хора и съответстващата симптоматика. Така например при атеросклероза у човека започват да се проявяват патологични изменения по ръцете. Изхождайки от това откритие, учените решили да се заемат с фалангите на палците, което довело до споменатите резултати. 

По предварителни данни такъв метод на диагностика няма да отнема повече от 20 минути, но ще могат да го прилагат само опитни специалисти. Предполага се, че методиката ще се използва като предварителен тест или в съчетание с други методи. Учените, които са разработили методиката, са убедени, че в бъдеще тя ще придобие широко приложение.

Коментари

Задължително поле