Новите влогове на граждани в евро носят лихва от 1 на сто

Цената на заемите остава без промяна

Хората спестяват повече

Хората избират банки, които дават по-високи лихви по депозитите, в които да сложат парите си. През септември средният размер на лихвите по новите влогове на граждани в евро е 1,04%, показват данни на БНБ. Това е с 0,74% повече от средния размер на лихвите, които даваха банките преди една година.

При новите левови депозити лихвите са по-ниски отколкото при влоговете в евро - средно 0,63%. Това е увеличение с 0,35% спрямо септември миналата година. Оказва се, че хората със средства в евро имат по-голямо желание да държат парите си на по-висока лихва. Затова по-често избират банки, които дават по-високи лихви. А средният размер на лихвите по новите депозити в евро е по-висок отколкото по новите левови влогове на домакинствата.

През септември новите левови депозити на домакинствата са в размер на 188 млн. лв., което е ръст с близо 93% спрямо същия месец на миналата година. Новите депозити в евро са в размер 166 млн. лв., което е увеличение със 154% на годишна база.

Лихвите по кредитите за домакинствата през септември остават почти без промяна. Лихвите по новите жилищните заеми са средно 2,61%, а по потребителските - 8,59%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси