Новите пророци

Те изправят гейове срещу хетеросексуални, бели срещу черни, жени срещу мъже

В Силициевата долина са убедени, че обществата ни са сексистки

Малцинствата, които смятат, че са били дискриминирани, днес търсят обезщетение и искат повече права, отколкото другите групи, поне за известно време. Нашата култура вече не признава хомосексуалистите (като мен) за нормални хора, а за индивиди, които са по-добри от другите... И, за съжаление, без да искаме да отричаме съществуването на расизъм в историята, виждаме как се разпространява идеята, че белият човек е по-малко ценен от черния. Следователно белите трябва „да осъзнаят бялата си привилегия“, ако използваме речника на американските кампуси. Там се носи духът на отмъщението... Но аз съм за равенството, а не за отмъщението.

Ако някои окарикатуряват нашите западни общества като дълбоко расистки, хомофобски или несправедливи, то е защото те биха искали да се радват на същата слава, като своите предшественици, които са се борили преди тях срещу други форми на потисничество. Те искат свой собствен змей, за да намерят смисъл на живота си. Парадоксът е, че днес нашите общества, които никога не са били толкова справедливи, са описвани като по-потиснически от всякога.

Тези, които не принадлежат към малцинствата, няма да търпят дълго така да бъдат унижавани и обиждани. Антибелият расизъм вече дразни много хора на Запад. Днешният феминизъм е толкова злобен към мъжете, че рискува да доведе до отстъпление от правата на жените. И мисля, че същото важи за ЛГБТ движението: виждайки как гей медии популяризират едва 10-годишни драг-кралици***, или повтарят по цял ден, че човек може да бъде небинарен, техните права също могат да бъдат поставени под въпрос.

Икономическият модел, на които се основават социалните мрежи, като Туитър или Фейсбук, предполага, че хората се „поправят“ взаимно. Платформите насърчават деморализацията на обществото; още по-лошо, те политизираха своите алгоритми: бях поразен, когато, отивайки в Силициевата долина по време на работата си, открих, че компании като Google, умишлено изкривяват резултатите от търсенето на потребителите в интернет, за да насочат мнението им, до такава степен, че деформират прочита на настоящето и дори разбирането за историята...

(Със съкращения, от “Гласове”)

Коментари

Задължително поле