Новият председател на ВКС: Надявам се да съм положителен пример при избора на магистрати

Трудно е да се постигне единомислие сред толкова много хора с различни позиции, включително и за развитието на съдебната система. Аз представих пред колегите от ВСС моята визия за развитието на ВКС и обстоятелството, че съм професионален кандидат, който е от средата на съдиите, и поема заедно със своите колеги огромната отговорност да докаже на практика самоуправлението в съда. Надявам се, че това ще бъде положителен пример и стимул при избора на останалите ръководители на съдебната власт. Това заяви новоизбраният председател на Върховният касационен съд Галина Захарова на пресконференция след заседанието на Пленума на ВСС.

Захарова беше избрана с единодушие от 20 гласа. Тя бе и единственият кандидат за поста, след като нито членовете на ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

"Председателите на върховните съдилища в България нямат политически функции и не провеждат политики. Това, което ние можем да направим, е да се сплотим, за да осъществяваме нашите основни задачи - раздаването на правосъдие", заяви Захарова.

От друга страна Захарова отбеляза, че "ВКС винаги е сътрудничил с представители на другите власти в рамките на осъществяването на определени задачи, които са от значение за държавата".

Новоизбраният председател на ВКС заяви, че още не може да отговори в този момент дали ще подкрепи предложение за дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че е обнадеждена от избора на Захарова, която определи като кандидатура с нравствени и професионални качества. Според нея избирането на новия председател на ВКС "навежда на оптимизъм за осъществяването на съд реформа", както и за транспониране на европейското право в областта на правата на човека.

Председателят на ВСС Боян Магдалинчев пък отбеляза, че е бил впечатлен от готовността на новия председател на ВКС да защитава на независимостта на съдебната система и всички магистрати, като според него това е допринесло за единодушния избор на Захарова.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/3150276748563136
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право