Новият филм с Моника Белучи на фестивала в Солун

Разкошната Белучи

Звездата изгрява през 90-те години на XX век

Актрисата е с близо 90 роли в киното

Дебютира в американското кино под режисурата на Копола

Италианското кино винаги е разчитало на талантливи актриси, при това със славата на истински екранни звезди! Още в ранното звуково кино легендарни оперни “диви” (божествени) се появяват на екрана в екранизации на любими италиански опери. Непосредствено след Втората световна война невероятната Ана Маняни (1908-1973) завинаги придобива името Мама Рома след знаменития филм “Рим открит град” (1945) на реж. Роберто Роселини и неслучайно става първата италианска актриса с “Оскар”!

Нейна равностойна конкуренция в редица филми е Алида Вали. По-късно, през 60-те години режисьорът Микеланджело Антониони открива в своите изключителни филми “Приключението” (1960), “Нощта” (1961) и “Затъмнението” (1962) великата Моника Вити. Фелини снима с огромен успех съпругата си Джулиета Мазина. А милиони зрители в Италия и по света въздишат по прекрасните Джина Лолобриджида, Леа Масари, София Лорен, Клаудия Кардинале. По-късно към тях се прибавя екранната магия на Силвана Мангано, Сандра Мило, Стефания Сандрели и много други.

Но ето, че през 90-те години на екрана се появява изключителна красавица, прекрасна актриса и омайна жена, която бързо и някак неусетно се превръща в безспорната актриса №1 на съвременното италианско кино - Моника Белучи! И за 33 години (от 1991 до днес) има 87 роли на екрана! Не само, че никой не оспорва качествата ѝ на актриса, а напротив - режисьорите я засипват с предложения за ярки персонажи в обещаващи филми. И само за няколко сезона тя стана знак за внимание: защото зрителите добре знаят, че филм с нейно участие не бива да се пропуска! А продуцентите са сигурни, че нейното присъствие на екрана гарантира успех на инвестициите и усилията им.

Постер на новия филм

Моника Анна Мария Белучи е родена на 30 септември 1964 г. в село в провинция Умбрия. Когато трябва да избира своя бъдеща професия, записва право в университета в Перуджа. За да се издържа започва работа като модел, а това е начало на супер успешната ѝ кариера. Продължава в известна агенция в “столицата на модата” Милано. Веднага я забелязват и през 1990 г. се снима в телевизионни реклами. А през 1992 вече дебютира в американското кино с “Дракула на Брам Стокър” на реж. Френсиз Форд Копола, редом до Гари Олдман, Антъни Хопкинс, Уинона Райдър и Киану Рийвс! След такъв дебют кариерата ѝ тръгва неудържимо. През 1996 г. вече е с номинация за френската награда “Сезар” за ролята ѝ във филма “Апартаментът” (реж. Жил Мимуни). Така се среща с първия си съпруг Венсан Касел, от когато има 2 деца след 14 години семеен живот. Междувременно кариерата ѝ продължава все така успешно с коронни роли в “Малена” (2000, реж. Джузепе Торнаторе), “Под подозрение” (2000, реж. Стивън Хопкинс), “Необратимо” (2001, реж. Гаспар Ное), “Страстите Христови” (2004, реж. Мел Гибсън) и още много други. Снима се успешно и във филми на такива ярки режисьори като Сам Мендес, Емир Кустурица, Бертран Блие, Аличе Рорвахер и при Дейвид Линч в един епизод от сериала “Туин Пийкс” (2017).

Но през 2019 г. прави изненадващ театрален дебют в пиесата “Мария Калас: писма и мемоари”, където великолепно интерпретира на сцената откъси от писма и от незавършените мемоари на световната оперна прима с гръцки произход. А след това режисьорското дуо Том Уолф и Янис Димолицас правят хибриден филм с театрални откъси, оперни арии и чисти киноепизоди в завладяващ екранен “диалог” между двете икони на операта и киното! Тъкмо с прожекция на този нестандартен филм фестивалът в Солун ще отбележи Годината на Мария Калас (1923-1977) по повод 100-годишнината от рождението на великата оперна прима!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино