Нови правила за шума в София от 1 декември

Иван Илиев, шеф на комисията по обществен ред в СОС пред „Труд“: Частта, указваща дейността на уличните музиканти се въвежда от 1 март

От 1 декември влиза в сила приетата от Столичния общински съвет Наредба за обществения ред. Наредбата разглежда шума в три направления. Първото е домашни дейности и съседи, второто са публични пространства, а третото шум от строително монтажни дейности по строежи.

Физическите или юридическите лица, които вдигат шум от 22 до 8 ч. и от 14 до 16 ч. в делнични дни, и от 14 – 16 ч. и от 21 – 9 ч. през уикенда, ще бъдат глобявани. Санкцията за лицата, които вдигат шум в непозволеното време е между 100-300 лв., а при повторно нарушение от 300-500, за юридическите лица първоначалната глоба е в размер от 300-500, а при повторно провинение от 500-1000 лв.

Според новата наредба уличните музиканти ще могат да свирят само на строго определени от районните кметове места, и след разрешение от тях. Тези мерки, обаче няма да бъдат въведени сега, а на 1 март, съобщи пред „Труд“ шефът на комисията по обществен ред в Столичната община Иван Илиев. Целта е дотогава да се създадат правила, по които да се организира дейността на артистите и да се осъществява контролът.

Наредбата забранява и просията по светофарите, както и дейността на миячите на стъкла по кръстовищата. С новите правила се цели и справяне с измамниците, тръгнали по столичните улици да събират дарения за фалшиви каузи. Дарения ще могат да събират от БЧК и неправителствените организации, които докажат добрите си намерения и след изрично разрешение от общината, която ще посочва и местата, на които това може да се прави.

За контрола по изпълнението на наредбата ще следят Столичната дирекция на полицията, Столичния инспекторат,

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България