Нови 2000 безлихвени заема по програмата на ББР

2014 нови безлихвени кредита за граждани на обща стойност от почти 10 млн. лв. са одобрени и ще бъдат отпуснати, след като преди две седмици беше обявен рестартът на антикризисната програма на Българската банка за развитие (ББР). През март с решение на Министерски съвет програмата беше увеличена със 100 млн. лв., за да продължи подкрепата за пострадалите служители и самоосигуряващи се граждани, които не могат да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Така от началото на мярката до сега броят на одобрените безлихвени заеми вече е над 39 790, а общата им стойност е почти 178 млн. лв., съобщиха от ББР.

Банките-партньори, които потвърдиха участие в обновената програма и вече приемат заявления за безлихвени кредити до 6900 лв., са Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка и Райфайзенбанк. Очаква се до дни и Централна кооперативна банка да поднови приема на документи.

1414 е броят на потвърдените за гарантиране заеми по антикризисната програма в подкрепа на бизнеса, като общата им стойност надхвърля 205 млн. лв. Така общо, по двете мерки – за гражданите и фирмите, ББР е потвърдила заеми на стойност над 383 млн. лв.

ББР гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори: Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ.

Заемите с гаранция от ББР се отпускат при намалени изисквания за обезпечение, с по-нисък лихвен процент и с възможност за гратисен период до 3 години. Средният размер на кредитите до момента е 145 200 лв. Най-голям е делът на микро и малките предприятия – 76%, втори са средните предприятия с 21%, като най-малък е делът на големите компании – 3 на сто.

Сроковете за кандидатстване и по двете гаранционни програми са удължени до юни 2021 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес