Новоидентифицирана човекоподобна маймуна, вулканична бактерия и изчезнал торбест лъв са в топ 10 на новооткритите видове

Новоидентифицирана човекоподобна маймуна, 40-метрово дърво, вулканична бактерия и изчезнал торбест лъв влязоха в топ 10 на новооткритите видове, съобщи в. "Лос Анджелис таймс".

Те са от всички краища на света - от океанските дълбини, Бразилия, Коста Рика, Суматра, Канарските острови, Япония, Австралия, Китай, дори от американски аквариум.

Списъкът Топ 10 се изготвя всяка година от биолозите от Международният институт за изследване на нови видове към Нюйоркския университет. За да влязат в него животните или растенията трябва да са включени в еволюционното дърво на живота, да са описани в научно списание и да са получили научно име през предишната година. Годишно се описват около 18 000 нови вида.

Загадъчният едноклетъчен организъм Ancoracysta twista беше открит върху корал в морски аквариум в Сан Диего. Той се задвижва с опашка като камшиче и лови други едноклетъчни организми с харпуноподобни структури. Специалистите от института "Скрипс", които го откриха, не знаят къде може да живее този организъм в естествена среда. Едноклетъчното не може да бъде класифицирано към никоя група от известните организми. Изглежда принадлежи към предишна линия еукариоти.

Гигантското дърво Dinizia jueirana-facao беше открито в атлантическа гора в Бразилия. Видът има само 25 представаители и е критично застрашен.

Гърбава скарида живее край Антарктида. Тя напомни на откривателите си за Квазимодо и затова я кръстиха Epimeria quasimodo.

Бръмбърът Nymphister kronaueri беше открит в Коста Рика. Той е дълъг едва 1,5 мм и окраската му е като на мравка, защото използва тези насекоми, за да се придвижва, като се качва на гърбовете им.

Непознат вид орангутан беше идентифициран на о-в Суматра. Учените изследваха черепа на животно, убито през 2013 г., и установиха достатъчно разлики, за да го признаят за отделен вид. Нарекоха го Pongo tapanuliensis на района, където живее. Видът има около 800 представителя.

Учени, изследващи Марианската падина, откриха риба, живееща на 8 км дълбочина. Pseudoliparis swirei е дълга само 10 см, но е върховен хищник. Досега биолозите мислеха, че риба не може да оцелее на такава дълбочина.

Цветето Sciaphila sugimotoi живее в симбиоза с гъба, от която черпи енергия, за разлика от повечето друг растения, които разчитат на фотосинтеза. То се появява само през септември и октомври в Япония.

Фосил на торбест лъв, живял преди 23 милиона години, беше открит в Куинсланд, Австралия. Wakaleo schouteni се е хранел не само с месо, но и с растения, и е спял по дърветата.

Бръмбар, който живее в пещери, беше открит в китайската провинция Шанси. Xuedytes bellus е много добре приспособен към тази среда. Той има удължена глава и много малко тяло.

Челната десетка на новооткритите видове се попълва от протобактерията Thiolava veneris, живееща в подводен вулкан край Канаските острови. Три години след изригването на вулкана Тагоро през 2011 г. тя образува бял килим надхвърлящ 2000 м, около върха, на около 130 м под повърхността на водата.

Коментари

Задължително поле