Новото лице на Монтана грейна в 5 000 фотоалбума

Книга, която представя знакови събития и настъпилите през последните четири години промени в Монтана и района, издаде общинската управа. На близо 50 страници са разположени снимки от изградени нови обекти, реконтруирани сгради и реализирани проекти в градската среда, образователната инфраструктура, екологията, икономиката, здравеопазването, културата и спорта. Албумът бе представен от кмета на общината Златко Живков.

„Това са факти, които показват, че Монтана и 23-те й села са преобразени в този период”, заяви градоначалникът.

В първите страници на изданието е показан православният храм „Свети Дух”, построен за 12 години и изградената до него зелена зона на площ от 16 декара, както и обновените паркове „Огоста”, „Калето”, „Монтанензиум”, „Градската градина” и булевард „ Хаджи Димитър”. Те са реновирани по европейската програма „Региони в растеж”. Представени са и построените две тренировъчни игрища, лекоатлетическа писта, модерно осветление и съблекални на стадиона.

В албума са намерили място и извършените през 2018 г. мащабни ремонти на училища и детски градини. Реконструирани са сградите и дворовете на езиковата и математическата гимназии, III и IV основни училища, детските градини „Калинка” и „Приказен свят”, в които се обучават и възпитават около 2000 деца.

Инвестицията е 8,5 милиона лева от програмата „Региони в растеж” на ЕС. В квартал „Кошарник” е построена нова детска градина. Средствата за изграждането й са от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Комплексен подход за ромско включване”. В детската градина се възпитават около 100 деца. В книгата са показани и основно ремонтираните 14 улици в града и изкърпените 18 хиляди кв.м. пътна настилка.

Фотографии показват и дванайсетте жилищни блока, санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Място в изданието са намерили и закупената нова техника за почистване на парковете и зелените площи, изграденото депо за едрогабаритни и опасни отпадъци и строящата се компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, както и центровете, които предоставят 21 социални услуги, насочени към деца в риск, хора с увреждания и самотни възрастни.

В сферата на икономиката общинската власт е представила един от най-успешните си проекти – създаването и развитието на Технологичен парк, в който бази са изградили шест компании, а инвестицията до момента е 15 милиона лева. Брошурата със снимки от преобразена Монтана е издадена в тираж от 5000 броя.

Коментари

Задължително поле