Ново ръководство на Българския П.Е.Н.-център

На 15 февруари 2019 г. двадесет редовни членове на Българския П.Е.Н.-център проведоха Отчетно-изборно събрание. Отчет за дейността на организацията направи досегашният председател Бойко Ламбовски, като подчерта, че основната цел на ръководството винаги е била защитата свободата на словото и подкрепа на репресирани писатели по света.

„Запомнете – П.Е.Н. не е масова организация. Тук членуват не само изявени с творчеството си писатели, но и преди всичко личности с гражданска позиция, с влияние в международни организации, хора, които могат да допринесат за нашата кауза – свободата на словото и борбата против расовите, класовите и национални вражди” – каза Бойко Ламбовски, който помоли да не бъде избиран повече.

Беше избрано ново ръководство в състав: Здравка Евтимова – председател, Анжела Димчева – секретар-ковчежник, членове на Управителния съвет: Алек Попов, Петър Чухов, Кристин Димитрова, Светослав Нахум.

Единодушно бяха приети и кандидатурите за членство на: проф. Амелия Личева, Ахмет Емин Атасой, Весислава Савова, Калин Терзийски, Милена Фучеджиева.

Първият П.Е.Н.-клуб е основан в Лондон през 1921 г. с председател Джон Голсуърди. Днес организацията има автотомни центрове в над 100 страни. В гласуваната Харта на Международния П.Е.Н. се казва: „Литературата, независимо от националността и произхода си, не познава граници и трябва да остане като обща валута между народите, независимо от политическите или международни катаклизми. При всякакви обстоятелства, и по-специално по време на война, произведенията на изкуството и библиотеките са наследство на човечеството като цяло и трябва да бъдат оставени недокоснати от национална или политическа страст”.

Българският П.Е.Н. е създаден през 1926 г. с председател проф. Иван Шишманов. Досега председатели са били именитите писатели проф. Александър Балабанов, Дора Габе, проф. Богдан Филов, Анна Каменова, Леда Милева, Лиляна Стефанова, Богомил Нонев, Невена Стефанова, Георги Константинов, Бойко Ламбовски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България