Номади пренесли чумата в Европа от Евразия преди 5000 години

Номади от евроазиатските степи са пренесли чумата в Европа в периода между края на неолита преди 4800 години и началото на бронзовата ера преди 3700 години, сочат резултатите от изследване, публикувани в Current Biology, цитирани от АФП.

Екземпляри от причиняващата заболяването бактерия Yersinia pestis бяха открити върху човешки зъби и кости, датиращи от въпросния период, заявиха авторите на изследването. Те дешифрирали генома й. Анализът на древните форми на чумата би трябвало да позволи да се опознае по-добре еволюцията й във времето.

За да проследи наличието на Yersinia pestis, учените изследвали над 500 зъби и кости, открити в Германия, Русия, Унгария, Хърватия, Литва, Естония и Латвия. Този инфекциозен агент предизвикал големи пандемии, сред които Черната смърт, отнела в средата на 14-и век живота на най-малко 30 милиона души, т.е. между една трета и половината от населението на Европа.

Учените открили цялостна ДНК върху останките от 6 индивида.

Дешифрирането на 6-те първи европейски генома на бактерията им позволило да заключат, че чумата вероятно е била пренесена в Централна Европа приблизително по същото време, когато са пристигнали номадите от степите в Евразия - между края на неолита преди 4800 години и началото на бронзовата ера преди 3700 години.

Отделните геноми на бактерията, открити в различни части на Европа, са сходни.

"Това навежда на мисълта, че чумата е била пренесена в Европа няколко пъти през въпросния период, като произхожда от един и същ местен резервоар на зараза, или един път в края на неолита", заяви съавторката на изследването Айда Андрадес Валбуеня от института "Макс Планк" за изследване историята на човечеството.

Важни миграции в Европа са започнали преди около 4800 години, когато популации хора пристигнали от степите край Каспийско море. "Това подкрепя хипотезата, че чумата се е разпространила в Европа с миграциите на тези популации", отбеляза Александер Хербиг от екипа. Пробите ДНК от бактерии на чумата, открити върху зъби и кости, потвърждават също, че през въпросния период е имало генетични промени, свързани с вирулентността на Yersinia pestis.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука